Zdecydowanie miałam problem z nazwą posta, bo gdybym miała wymienić wszystkie istotne składniki, to nazwa musiałaby brzmieć: Pełnoziarniste orkiszowe naleśniki z mięsem mielonym, kaszą, pieczonymi burakami i ciecierzycą, polane sosem jogurtowym czosnkowym i zapieczone w piekarniku. Mimo skromnego dodatku żółtego sera, naleśniki w takim wydaniu to samo zdrowie. Przede wszystkim same naleśniki są już zdrowszą wersją tradycyjnych, do tego buraki i ciecierzyca, a całość podana z odchudzonym sosem na bazie jogurtu greckiego. Troszeczkę pracy przy nich jest, ale za to wychodzi sporo porcji.
SKŁADNIKI
Naleśniki:
- 3 jajka
- duża szczypta soli i pieprzu
- 300 ml mleka
- 100 ml wody
- 50 ml oleju rzepakowego
- 150 g mąki orkiszowej jasnej typ 450
- 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 1 kg buraków
- 1 puszka ciecierzycy
- olej rzepakowy
- 100 g kaszy jęczmiennej
- 1 kostka rosołowa
- 600 g mięsa mielonego
- 1 duża cebula
- oliwa
- 1 puszka krojonych pomidorów
- sól, świeżo mielony pieprz kolorowy, suszony tymianek, suszona słodka papryka
- 500 g jogurtu greckiego
- 3-4 ząbki czosnku
- sól, świeżo mielony pieprz, chili
- 100 g żółtego sera
- suszone oregano
WYKONANIE
Naleśniki: Do miski wbić jajka, dodać sól, pieprz i krótko zmiksować. Następnie wlać mleko, wodę i olej, przesiać mąkę i zmiksować do połączenia składników. Odstawić na 30 minut. Po tym czasie rozgrzać patelnię, wlewać chochlę ciasta, rozlać na patelni i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Pieczone buraki i ciecierzyca: Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Buraki obrać i pokroić w kostkę. Ciecierzycę odsączyć z zalewy na sitku. Buraki przełożyć na blaszkę z wyposażenia piekarnika, polać olejem rzepakowym, następnie posypać solą, świeżo mielonym pieprzem i tymiankiem. Wymieszać i zrobić miejsce dla ciecierzycy. Ciecierzycę również polać olejem, posypać słodką papryką, pieprzem i solą. Włożyć do piekarnika i piec 60 minut. W połowie czasu buraki i ciecierzycę przemieszać.
Mięso mielone z kaszą: Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Przełożyć do głębokiej patelni, dodać mięso mielone, polać oliwą i włączyć palnik. Mięso doprawić solą i pieprzem. W międzyczasie wlać do garnka około 700 ml wody, dodać kostkę rosołową i zagotować. Do gotującej się wody wsypać kaszę i gotować 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Do usmażonego mięsa wlać puszkę pomidorów i nadal smażyć, aż odparuje nadmiar płynów. Na koniec dodać odcedzoną z rosołu kaszę i wymieszać.
Sos czosnkowy: Jogurt grecki przełożyć do miseczki, dodać obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, po czym doprawić solą, pieprzem i chili.
Składanie naleśników: Na blacie ułożyć naleśnik, nałożyć na niego mięso z kaszą (nakładając farsz należy dawać go głównie po prawej stronie), następnie buraki, ciecierzycę i niewielką ilość sosu. Naleśnik zawijamy w prawo, następnie do siebie (od góry w dół). Wierzch naleśnika posmarować sosem i posypać niewielką ilością startego sera. Ser oprószyć oregano. Tak przygotowane naleśniki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piec około 20 minut. Podawać od razu.
Uwagi: Po złożeniu naleśników i przeniesieniu ich na blaszkę, można dołożyć do nich farszu. Tak jest prościej i mamy pewność, że nic z naleśnika nie wypadnie. Do potrawy zamiast naleśników pełnoziarnistych orkiszowych, można przygotować inną wersję np. tradycyjne z mąki pszennej lub gryczane. Mi osobiście bardzo smakowały pełnoziarniste.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz