Muszę Wam przyznać, że uwielbiam pączki hiszpańskie, nazywane również pączkami wiedeńskimi lub pączkami z dziurką. Ich smak kojarzy mi się z dzieciństwem i wczesną młodością. Pamiętam jak w drodze do szkoły (liceum) często skręcałam do cukierni, gdzie kupowałam właśnie tego pączka. Co ciekawe wtedy w boczki mi nie szły, bo byłam bardzo szczupła ;-) Wam również polecam ten przepis, tym bardziej jeżeli nigdy nie jedliście tych pączków. Są przepyszne, a ich przygotowanie nie jest wbrew pozorom trudne.
SKŁADNIKI
- 250 ml wody
- 100 g masła
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru
- 200 g mąki pszennej tortowej
- 4 jajka
- 1 łyżka wódki lub spirytusu
- 1,5 - 2 l oleju rzepakowego
- do dekoracji lukier (cukier puder + woda)
WYKONANIE
Do garnuszka wlać wodę, dodać masło pokrojone na mniejsze kawałki, sól i cukier, po czym podgrzewać, aż się zagotuje. Zdjąć z palnika, wsypać mąkę i energicznie mieszać, tak aby nie było grudek. Ponownie położyć na palnik i mieszać podgrzewając. Ciasto powinno być gładkie i odchodzić od garnka. Wyłączyć palnik i zostawić do ostudzenia. Do letniego ciasta wbić jajko i mieszać, aż się wchłonie. Następnie wbić kolejne jajko i ponownie wymieszać łyżką do jego całkowitego wchłonięcia. Czynność powtórzyć z kolejnymi dwoma jajkami.
W międzyczasie wlać olej do garnka i podgrzać go na średnim ogniu. Olej powinien mieć temperaturę około 170°C. Do ciasta wlać wódkę, wymieszać i przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Rozciągnąć papier do pieczenia i wyciskać na nim niewielkie koła zachowując odstępy, tak aby można było powycinać z papieru kwadraty. Gotowe koła wrzucać wraz z papierem do pieczenia ciastem w dół do gorącego oleju, odkleić papier i smażyć na złoty kolor z obu stron. Upieczone pączki zostawić do ostudzenia.
Lukier: Do garnuszka wsypać około 150 g cukru pudru, po czym wlać łyżkę wrzątku. Dobrze wymieszać. Jeżeli lukier jest zbyt gęsty, to dolać jeszcze wrzątku. Lukier rozsmarować na pączkach pędzelkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz