Pączki budyniowe z marmoladą, to mój ostatni eksperyment :-) Jak się okazało całkiem smaczny. Odniosłam wrażenie, że dzięki dodaniu proszku budyniowego, nie jest potrzebna tak duża liczba żółtek jaj. Pączki są bardzo delikatne i przygotowuje się je identycznie jak tradycyjne. Mój syn jadł po raz pierwszy pączka (2,5 lat) i powiedział, że "to jest inny gofr, lepszy" :-)
SKŁADNIKI
- 250 ml mleka
- 50 g drożdży
- 500 g mąki pszennej typ 500
- 100 g masła
- 80 g cukru
- szczypta soli
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego (bez cukru)
- 1 łyżka spirytusu lub wódki lub rumu
- marmolada
- cukier puder
WYKONANIE
Do małej miski wlać 150 ml ciepłego mleka, dodać rozkruszone drożdże i wymieszać. Następnie dodać 100 g mąki, ponownie wymieszać i zostawić na 20 minut do powstania zaczynu.
Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Jajko i żółtka roztrzepać. Do dużej miski wsypać pozostałą mąkę, wlać pozostałe mleko, dodać cukier, sól, jajko z żółtkami, proszek budyniowy, alkohol, zaczyn i odrobinę masła. Wymieszać, po czym zacząć wyrabiać ciasto. Stopniowo wlewać masło, aż całe się zużyje. Z wyrobionego ciasta uformować kulę i przykryć miskę ręcznikiem kuchennym. Zostawić do pierwszego wyrastania na godzinę lub do czasu, aż ciasto podwoi, a nawet potroi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto mocno uderzyć dłonią w celu jego odpowietrzenia. Następnie krótko je zagnieść i podzielić na części o wadze 80 g. Z każdego kawałka ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i ułożyć na posypanym mąką blacie kuchennym. Tak przygotowane ciasto przykryć ponownie ręcznikiem kuchennym i zostawić do ponownego wyrastania na około 40 minut.
W szerokim garnku podgrzać olej do temperatury około 160°C. Pączki wkładać do oleju partiami i smażyć z obu stron na ciemnozłoty kolor. Upieczone pączki zostawić do ostudzenia.
Marmoladę przełożyć do szprycy. Każdy pączek nadziać marmoladą wbijając końcówkę szprycy w bok i wyciskając marmoladę. Gotowe pączki posypać cukrem pudrem lub polać lukrem (cukier puder + woda).
Marmoladę przełożyć do szprycy. Każdy pączek nadziać marmoladą wbijając końcówkę szprycy w bok i wyciskając marmoladę. Gotowe pączki posypać cukrem pudrem lub polać lukrem (cukier puder + woda).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz