Owsianka nocna to istna bomba witamin i minerałów. Jest nie tylko zdrowa, ale również wspiera proces odchudzania dzięki zawartości mielonego lnu i całych ziaren siemienia lnianego. Wszystkie dodatki są na tyle słodkie, że owsianka nie wymaga dodatku żadnego cukru. Obowiązkowo muszą się znaleźć w niej orzechy (u mnie migdały), bo dzięki nim nasz umysł będzie miał dużo energii do pracy. Maliny są nie tylko pysznym dodatkiem, ale również zadbają o nasze zdrowie. Daktyle polecam w szczególności Paniom, bo zmniejszają ryzyko zachorowania na raka m.in. jajników i piersi. W mojej owsiance wykorzystałam zwykłe mleko krowie 3,2% bez laktozy, ale zawsze możecie zamienić je na swoje ulubione. Owsianka po napęcznieniu jest gęsta, więc jeżeli wolicie bardziej lejną, to wystarczy zwiększyć ilość mleka. Z podanej ilości składników wychodzi duża porcja owsianki lub dwie mniejsze.
SKŁADNIKI
- 50 g (garść) mrożonych malin
- 25 g (3 łyżki) płatków owsianych lub mieszanych
- 7 migdałów
- 5 daktyli
- 1 płaska łyżka mielonego lnu
- 1/2 łyżeczki całych ziaren siemienia lnianego
- 1 banan
- 200 ml mleka (u mnie 3,2% bez laktozy)
WYKONANIE
Wieczorem:
Do wysokiego, zamykanego pojemnika wsypać wszystkie składniki, zalać mlekiem i wymieszać. Zamknąć i odstawić na noc.
Rano: Owsiankę przełożyć do szklanki lub miseczki, bądź zabrać w pojemniku do pracy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz