Tak podane parówki, to świetna imprezowa przekąska, którą przygotowuje się ekspresowo. U mnie wersja z dodatkiem czerwonej papryki, ale możecie dodać również inne dodatki (np. kiszone ogórki). W moim przepisie wykorzystałam parówki Sokoliki firmy Sokołów. Mam ich zawsze dużo w lodówce, bo jada je mój syn. Więc kiedy przesadzę z ilością, a data gwarancji się kończy, to służą mi zawsze do przygotowania ciekawych przekąsek (albo też zajadamy się nimi ja z mężem).
SKŁADNIKI
- 1 duże opakowanie ciasta francuskiego
- 9 parówek (u mnie Sokoliki)
- 1/2 dużej czerwonej papryki
- ketchup
- 50 g startego żółtego sera
- suszone oregano
- suszona słodka papryka
WYKONANIE
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Paprykę umyć, wyciąć gniazdo nasienne i pokroić na niezbyt grube słupki. Każdą parówkę naciąć z jednej strony dwa razy, tworząc trzy części. Ciasto francuskie rozwinąć i przeciąć je przez środek tworząc dwa długie płaty ciasta. Układać kolejno, zachowując każdorazowo 3 cm od lewego brzegu parówkę, po bokach paprykę, wycisnąć na parówkę odrobinę ketchupu i zawinąć dobrze zlepiając boki i spód. Ciasto najlepiej nacinać na bieżąco, tak aby nie zabrakło nam go do zawinięcia farszu. Gotowe parówki ułożyć na blaszce, posypać wierzch serem, oregano i odrobiną słodkiej papryki. Włożyć do piekarnika i piec około 20 minut. Podawać na ciepło lub zimno.
Parówkę kładziemy na ciasto francuskie, po bokach kładziemy cienkie słupki papryki, wyciskamy na parówkę odrobinę ketchupu i zawijamy w ciasto francuskie dobrze zlepiając spód. |
Zwinięte parówki posypujemy startym serem, oregano i odrobiną słodkiej papryki. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz