sobota, 2 lutego 2019

Focaccia farmerska z boczkiem, cebulą, kukurydzą i kiszonymi ogórkami


Focaccia, to potrawa kuchni włoskiej. Jest to rodzaj pieczywa, będącego podstawą pizzy. Podawana jest w zależności od regionu, z solą, ziołami, polana oliwą, z suszonymi pomidorami bądź oliwkami. Ja połączyłam to co włoskie, z tym co polskie. I tak też powstała nam faccaccia, która troszeczkę przypomina nasze polskie cebularze. Nie skłonię się do nazwy mini pizze, bo ciasto jest bardzo wyrośnięte. Najbardziej kojarzy się pieczywem z gotowym farszem. Można je podawać na ciepło lub na zimno. To świetna alternatywa na karnawałową przekąskę zamiast pieczywa. Wystarczy każdą focaccię przekroić na 4 części.



SKŁADNIKI

Ciasto:

  • 25 g drożdży
  • 385 ml wody
  • 700 g mąki pszennej typ 500
  • 15 g soli
  • 60 ml oliwy
  • dodatkowo mąka ziemniaczana do oprószenia blaszek
Farsz:

  • 1 średni słoik koncentratu pomidorowego
  • suszone oregano
  • 2 kulki mozzarelli
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 mały słoik ogórków kiszonych
  • 2 małe czerwone cebule
  • 1 opakowanie surowego boczku wędzonego Sokołów
  • 1 opakowanie włoskiej szynki surowej Prosciutto Italiano  

WYKONANIE

Do miseczki wlać 100 ml wody, dodać drożdże i wymieszać do ich rozpuszczenia. Następnie wsypać 100 g mąki, ponownie wymieszać i odstawić na około 15 minut do powstania zaczynu.

Do dużej miski wsypać pozostałą mąkę, wlać pozostałą wodę, dodać sól, oliwę i zaczyn. Wymieszać całość łyżką, po czym zagnieść gładkie i elastyczne ciasto (może to zająć około 8 minut). Z ciasta uformować kulę, natłuścić ją oliwą i przykryć miskę ręcznikiem kuchennym. Zostawić do pierwszego wyrastania na około 1,5 do 2 godzin. Ciasto powinno podwoić, a nawet potroić swoją objętość.

W międzyczasie przygotować farsz. Ogórki koszone pokroić w plasterki, cebulę obrać i pokroić w półplasterki, kukurydzę i mozzarellę odsączyć z zalewy.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 220°C. Wyrośnięte ciasto mocno uderzyć otwartą dłonią w celu jego odpowietrzenia. Następnie krótko zagnieść i podzielić na 5 części o wadze około 230 g każda. Każde ciasto lekko spłaszczyć i uformować w owal. Ciasto przełożyć na blaszki z wyposażenia piekarnika posypane mąką ziemniaczaną. Każdy owal posmarować obficie koncentratem pomidorowym, następnie oprószyć oregano, później rozdrobnić równomiernie mozzarellę, na nią posypać kukurydzę, ułożyć ogórki, po plasterku boczku i szynki, a na koniec ułożyć cebulę. Dodatkowo po wierzchu można posypać odrobinę kukurydzy. Włożyć do piekarnika jedną blaszkę i piec około 25 minut. Po upieczeniu włożyć kolejną i ponownie piec około 25 minut. Upieczone focaccie podawać w całości lub pokroić każdą na 4 części. Focaccie najlepiej smakują na ciepło, ale można je również podawać na zimno.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz