Zupa z zielonej soczewicy jest bardzo ciekawa. Ma kolor błota, ale za to w smaku jest wyjątkowa. Popełniłam tutaj jednak mały błąd, bo dodałam do niej słodkie ziemniaki i na chwilę obecną muszę przyznać, że najlepiej będą do niej pasować zwykłe ziemniaki. Słodkie zbyt bardzo zmieniają cały smak zupy.
SKŁADNIKI
- 300 g kości wołowej z żeber
- 200 g kości wieprzowej
- 2 udka z kurczaka
- 1 por
- 3 duże marchewki
- 1 korzeń selera
- 1 duży korzeń pietruszki
- 2 łodygi selera naciowego
- 4 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 250 g zielonej soczewicy
- 1 kg ziemniaków (u mnie słodkie)
- sól, pieprz
WYKONANIE
Udka z kurczaka i kości umyć, po czym przełożyć do dużego garnka. Następnie dodać ziele angielskie, liście laurowe, zalać wodą i włączyć palnik. Zieloną soczewicę zalać wodą i odstawić. Wszystkie warzywa umyć. Marchewki, korzeń selera i korzeń pietruszki ostrugać. Por i łodygi selera przekroić na pół. Wszystkie warzywa dodać do gotującej się zupy. W międzyczasie obrać ziemniaki i pokroić w kostkę. Gdy mięso i warzywa zmiękną, to przecedzić wywar do innego garnka i postawić ponownie na włączony palnik. Soczewicę odcedzić z wody i dodać do gotującego się wywaru. Po 20 minutach dodać również ziemniaki i gotować jeszcze około 10 minut, aż zmiękną. 1 ugotowaną wcześniej marchewkę pokroić w kostkę i dodać do wywaru. Zupę doprawić solą i pieprzem. Podawać gorącą, posypaną umytą i posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz