Makaron z tuńczykiem zaplanowałam sobie na sobotni obiad, ale muszę przyznać, że bardzo bałam się końcowego rezultatu. Największe moje obawy dotyczyły tego, że smak tuńczyka zdominuje całą potrawę. Jak się okazało, tuńczyk owszem jest wyczuwalny, ale w zestawieniu z pozostałymi składnikami dania tworzy pyszną potrawę. Wydaje mi się, że w tej potrawie nie może zabraknąć żadnego z wymienionych przeze mnie składników. Wszystkie są równie ważne i w efekcie końcowym tworzą pyszną potrawę w śródziemnomorskim stylu. Oczywiście pod warunkiem, że lubimy tuńczyka, bo mój mąż nie był zachwycony ;-)
SKŁADNIKI
- 1 średnia cebula
- oliwa
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 200 g śmietany 30%
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 mały słoik czarnych oliwek
- 1 pęczek natki pietruszki
- 300 g makaronu pełnoziarnistego (u mnie orkiszowy)
- sól, świeżo mielony pieprz kolorowy, zioła prowansalskie
WYKONANIE
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i przełożyć do głębokiej patelni. Polać oliwą i zeszklić. Następnie dodać pomidory i smażyć na średnim ogniu przez 5 minut. Wlać śmietanę i nadal podgrzewać, aż nieco zgęstnieje. Na koniec dodać odciśniętego z zalewy tuńczyka, przekrojone na pół czarne oliwki i posiekaną natkę pietruszki. Chwilę podgrzewać, po czym doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem i ziołami prowansalskimi. W międzyczasie ugotować makaron al dente według instrukcji na opakowaniu. Odcedzony z wody przełożyć do potrawy i delikatnie wymieszać. W razie potrzeby doprawić. Podawać gorące.
Uwagi: Zamiast tuńczyka z puszki, do potrawy można dodać ugotowanego na parze łososia.
Uwagi: Zamiast tuńczyka z puszki, do potrawy można dodać ugotowanego na parze łososia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz