Zawsze uwielbiałam naleśniki z nadzieniem w wersji wytrawnej, a że dawno nie robiłam, to postanowiłam, że będą na obiad. Bardzo lubię wersję w greckim stylu z serem seta, oliwkami i szpinakiem, ale tym razem zdecydowałam się na całkowitą zmianę składników. I tak też powstały naleśniki faszerowane kurczakiem, szpinakiem, papryką i mozzarellą, pod kołderką w postaci serowego beszamelu. Przepyszne :-)
SKŁADNIKI
Naleśniki:
- 4 jajka
- szczypta soli
- 400 ml mleka
- 100 ml wody
- 340 g mąki pszennej tortowej
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 500 g piersi z kurczaka
- oliwa
- 450 g mrożonego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża czerwona papryka
- 200 g śmietany 30%
- 1 kulka mozzarelli
- sól, pieprz
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej typ 500
- 500 ml mleka
- 160 g żółtego sera
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, oregano
WYKONANIE
Naleśniki: Do miski wbić jajka, dodać szczyptę soli, olej rzepakowy i zmiksować. Mleko i wodę połączyć. Miksując wlewać naprzemiennie mleko i wsypywać mąkę, aż oba składniki się wyczerpią. Gotowe ciasto naleśnikowe odstawić na 30 minut. Po tym czasie rozgrzać patelnię, wlewać chochlę ciasta naleśnikowego (najlepiej najpierw je przemieszać) i rozlewać ciasto kulistym ruchem na całej patelni. Smażyć z obu stron. Usmażone naleśniki zostawić do ostudzenia.
Farsz: Szpinak wcześniej odmrozić. Pierś z kurczaka umyć, odciąć tłuszcz i błony, po czym pokroić na niewielką kostkę. Przełożyć do głębokiej patelni, polać oliwą, przyprawić solą i pieprzem, włączyć palniki i smażyć na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu. Paprykę umyć, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Do usmażonego mięsa wlać śmietanę, dodać paprykę, szpinak, obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, po czym nadal smażyć do momentu, aż śmietana zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Beszamel: Ser zetrzeć na tarce. Do garnuszka dodać masło, stopić, dodać mąkę i nadal podgrzewając dobrze wymieszać. Następnie wlewać stopniowo mleko, mieszając energicznie, aby nie powstały grudki. Podgrzewać mieszając, aż się zagotuje. Wyłączyć palnik, dodać ser, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Spód dwóch naczyń żaroodpornych posmarować odrobiną beszamelu. Na każdy naleśnik nałożyć farsz, pokruszyć odrobinę mozzarelli, zawinąć i ułożyć w naczyniach jeden obok drugiego. Naleśniki polać beszamelem, posypać odrobiną oregano, nałożyć pokrywę naczynia i włożyć do piekarnika. Zapiekać około 30 minut. Pod koniec pieczenia można zdjąć pokrywę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz