piątek, 1 grudnia 2017

Ziemniaczane ciasteczka z powidłami śliwkowymi


Te niepozorne ciasteczka są bardzo pyszne, poza tym są ciekawym urozmaiceniem na Święta Bożego Narodzenia. Nadzienie i kształt mogą być dowolne, należy jedynie pamiętać o tym, że ciasteczka w trakcie pieczenia rosną. W zeszłym roku zrobiłam na święta wersję z marmoladą wieloowocową, zaś w tym roku zdecydowałam się na powidła śliwkowe. I muszę przyznać, że wersja z powidłami śliwkowymi bardziej mi smakuje.



SKŁADNIKI

  • 125 g ziemniaków (2 małe)
  • 60 g masła
  • 60 g cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •  szczypta soli
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta mielonego kardamonu
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 1 mały słoik powideł śliwkowych
  • cukier puder do dekoracji

WYKONANIE

Ziemniaki ugotować w mundurkach do miękkości, po czym ostudzić, obrać i dobrze pognieść. Do ziemniaków dodać posiekane zimne masło, cukier trzcinowy, jajko, mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli, cukier waniliowy, kardamon i skórkę startą z cytryny. Całość dobrze zagnieść na jednolite ciasto, po czym zawinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Dwie blaszki z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Zimne ciasto rozwałkować na mocno podsypanej mąką stolnicy, po czym wycinać koła o średnicy 6 cm. Na środek każdego koła nałożyć około 1/2 łyżeczki powideł śliwkowych, następnie chwycić koło w trzech miejscach i dźwignąć do góry (można nawet lekko zlepić na górze, bo w trakcie pieczenia i tak się otworzy). Gotowe ciasteczka ułożyć na blaszce i włożyć do piekarnika. Piec około 20 minut. Upieczone pierniczki zostawić na kratce do ostudzenia, po czym posypać je przez sitko cukrem pudrem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz