sobota, 16 grudnia 2017

Brioszki pomarańczowo-kardamonowe z dżemem truskawkowym


Brioszki pomarańczowo-kardamonowe z dżemem truskawkowym Łowicz są przepyszne. Bardzo żałuję, że nie możecie ich spróbować przez Internet, bo ich smaku nie da się opisać. Są bardzo delikatne i maślane z lekko wyczuwalnym smakiem i aromatem pomarańczy i kardamonu, zaś w ich wnętrzu znajduje się pyszny dżem truskawkowy. Po prostu niebo w gębie! Mi najbardziej smakują na ciepło z dodatkową porcją dżemu. Czym są brioszki? Brioszka lub też brioche, to francuskie pieczywo drożdżowe, którego głównym składnikiem jest masło i jajka. Nie wiem dlaczego, ale brioszki kojarzą mi się z kuchnią rosyjską. Dlaczego? Bo przypominają mi matrioszkę ;-) Inspiracją do powstania moich brioszek był przepis z książki Anneki Manning "Wypieki". Odrobinę go zmieniłam, ale ze względu na to, że piekłam brioszki po raz pierwszy, to nie ingerowałam w przepis za bardzo, bo bałam się, że nie wyjdą. Na prawdę warto je upiec.



SKŁADNIKI

  • 680 g mąki pszennej typ 500 (u mnie Wrocławska)
  • 30 g świeżych drożdży
  • 125 ml letniej wody
  • 75 g cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • drobno otarta skórka z 2 pomarańczy
  • 6 jajek + 1 żółtko
  • 230 g masła
  • 2,5 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 200 g dżemu truskawkowego Łowicz

WYKONANIE

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do miseczki wlać letnią wodę, rozkruszyć drożdże i wymieszać. Dodać 100 g mąki, ponownie wymieszać i zostawić na 15 minut do powstania zaczynu.

Do dużej miski wsypać cukier, sól, dodać skórkę z pomarańczy i zaczyn, po czym zmiksować. Dodawać po jednym jajku za każdym razem ubijając po dodaniu każdego z nich. Następnie wsypać 300 g mąki i zmiksować do połączenia składników na wolnych obrotach. Do masy dodawać partiami masło, za każdym razem miksując do jego całkowitego wchłonięcia. Na koniec wsypać pozostałą mąkę wymieszaną z kardamonem i połączyć końcówką do wyrabiania ciasta drożdżowego. Jeżeli ciasto jest bardzo lepkie, to dosypać jeszcze mąki i wyrobić ręcznie (ja dodałam 3 łyżki mąki). Miskę przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do pierwszego wyrastania na 60 minut. Po tym czasie ciasto lekko spłaszczyć, ponownie przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić na kolejne 60 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Przygotować dwie formy do muffinów i 18 wgłębień wyłożyć papilotkami. Wyrośnięte ciasto mocno uderzyć otwartą dłonią w celu jego odpowietrzenia, po czym ponownie krótko zagnieść. Ciasto podzielić na 18 części po 92 g każda. Najlepiej w tym celu wykorzystać wagę. Z każdego kawałka ciasta zrobić kulę, następnie zrobić wgłębienie i rozszerzyć je szczypiąc boki. Do wgłębienia nałożyć łyżeczkę dżemu truskawkowego, naciągnąć boki i zlepić, po czym układać gotowe brioszki w wgłębieniach formy sklejeniem w dół. Formy z gotowymi brioszkami przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić na pół godziny. 

W miseczce roztrzepać żółtko z dwoma łyżkami wody. Każdą brioszkę posmarować pędzelkiem żółtkiem, włożyć do piekarnika, piekarnik zaparować poprzez spryskanie go przez uchylone drzwiczki piekarnika wodą (np. spryskiwaczem do kwiatów). Brioszki piec około 20 minut. Upieczone przełożyć na kratkę do ostudzenia.

Uwagi: Ciasto na brioszki jest zupełnie inne, niż na bułki, czy też chleby. Przede wszystkim nie powinno się dodawać zbyt dużej ilości mąki. Nie jest to konieczne, bo masło sprawia, że ciasto jest bardziej śliskie i się nie lepi. W przepisie podaję ilość mąki jaką powinno dodawać się kolejno w trakcie przygotowywania ciasta, ale zaznaczam, że ma być jej łącznie 680 g + w razie potrzeby 3-6 łyżek.



1





#lowicz #dzem #konfitura #truskawki




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz