sobota, 30 grudnia 2017

Muffinki pomarańczowe


Muffinki pomarańczowe sprawdzą się idealnie nie tylko do popołudniowej kawy, ale również na zimowe wieczory z książką w ręce. Tymi aromatycznymi babeczkami uwielbia się zajadać mój półtoraroczny syn. Muffinki można dodatkowo udekorować kremem, np. pomarańczowym lub śmietaną.



SKŁADNIKI

  • 125 g masła
  • szczypta soli
  • 170 g cukru trzcinowego
  • 3 jajka
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 2 pomarańcze
  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu

WYKONANIE

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Z pomarańczy zetrzeć skórkę na tarce o drobnych oczkach. Z jednej pomarańczy wycisnąć sok.

W misce ubić masło ze szczyptą soli, stopniowo dodając cukier trzcinowy. Następnie dodawać po jednym jajku, każdorazowo miksując do połączenia składników. Na koniec dodać jogurt naturalny. W osobnej misce wymieszać ze sobą obie mąki, proszek do pieczenia, sodę, cukier z prawdziwą wanilią i mielony kardamon. Do składników mokrych wsypać składniki sypkie i zmiksować. Następnie dodać sok i skórkę z pomarańczy i krótko zmiksować. Ciasto nakładać do papilotek do 3/4 wysokości, po czym włożyć do piekarnika i piec 30 minut. Upieczone muffiny wyciągnąć i zostawić do ostudzenia.




Chcę Wam zaproponować również krótki film, dzięki któremu dowiecie się jak zmiksować ciasto bez bałaganu.



#beko #ciastojakzobrazka