czwartek, 7 grudnia 2017

Kostka orzechowa


Kostka orzechowa, to ciasto, które łączy ze sobą idealnie smak orzechowego biszkoptu z konfiturą truskawkową Łowicz, śmietaną i cynamonem. Wierzcie mi, że na prawdę trudno nie sięgnąć po kolejny kawałek. To ciasto, to połączenie prostoty i zachwycającego smaku, bo jest proste w przygotowaniu, a smakuje nieziemsko. Gorąco Wam polecam ten przepis.



SKŁADNIKI

Na orzechowy biszkopt:

  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • 120 g cukru trzcinowego
  • 200 g zmielonych orzechów włoskich
  • 1 łyżka tartej bułki
  • 60 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka wody
Na wierzch ciasta:

  • 240 g konfitury z truskawek Łowicz
  • 500 g śmietany 36%
  • 1 łyżka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 śmietan-fixy
  • do dekoracji: mielony cynamon, opcjonalnie 30 połówek orzechów włoskich


WYKONANIE

Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Dno formy o wymiarach 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier trzcinowy. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. W osobnej misce wymieszać ze sobą zmielone orzechy włoskie, tartą bułkę, mąkę i proszek do pieczenia. Do ubitych jajek wsypać 1/4 mieszanki orzechowej, delikatnie wymieszać szpatułką, wlać wodę, wymieszać i stopniowo wsypywać pozostałą mieszankę orzechową, mieszając każdorazowo szpatułką do połączenia składników. Gotową masę przelać do formy, wyrównać wierzch i włożyć do piekarnika. Piec około 30 minut, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyciągnąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia. 

Wierzch ciasta: Ostudzony biszkopt posmarować równomiernie konfiturą truskawkową. Zimną śmietanę ubić dodając stopniowo cukier i cukier waniliowy. Na koniec wsypać śmietan-fixy i ponownie krótko zmiksować. Śmietanę wycisnąć szprycą na wierzch ciasta, po czym wyrównać górę. Włożyć do lodówki na co najmniej godzinę. Przed podaniem posypać przez sitko mielonym cynamonem. Dodatkowo można na każdy kawałek ciasta położyć połówkę orzecha włoskiego.








#lowicz #dzem #konfitura #truskawki


Z MIŁOOOŚCI DO TRUSKAWEK


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz