Kociołek myśliwego, to sycący i rozgrzewający gulasz, w skład którego poza mięsem wchodzą grzyby leśne, pieczarki, papryki, cebule i ziemniaki. Taka potrawa jest wprost idealna na zimne dni. Podana porcja jest duża, ale można ilość składników zmniejszyć lub zrobić od razu na dwa dni. Taki kociołek świetnie się sprawdzi również na różnego rodzaju imprezy okolicznościowe, bo odgrzewany nic nie traci na smaku, więc można go przygotować z wyprzedzeniem.
SKŁADNIKI
- 1 garść (15 g) suszonych grzybów leśnych
- 3 duże cebule
- 1,4 kg mięsa wieprzowego z łopatki
- 1 czerwona papryczka peperoni
- oliwa
- 3 liście laurowe
- 7 ziaren ziela angielskiego
- 4 ziarna jałowca
- 3 duże czerwone papryki
- 1 kg ziemniaków
- 600 g pieczarek
- mąka pszenna typ 500 np. Wrocławska
- sól, świeżo mielony pieprz kolorowy, słodka papryka, majeranek
WYKONANIE
Grzyby zalać wodą dzień wcześniej i zostawić na noc do napęcznienia.
Mięso umyć, pokroić w kostkę i przełożyć do dużej brytfanny. Cebule obrać, pokroić w większą kostkę i dodać do mięsa. Papryczkę peperoni przekroić wzdłuż na pół, usunąć nasiona, po czym drobno posiekać i również dodać do mięsa. Całość polać obficie oliwą, dobrze przyprawić solą, pieprzem i słodką papryką, wymieszać, po czym posypać mąką pszenną i ponownie wymieszać. Włączyć palnik i smażyć mieszając od czasu do czasu, aż mięso nie będzie z zewnątrz surowe, a cebula się zeszkli. Następnie wlać 2 szklanki wody, wodę odsączoną z grzybów, dodać liście laurowe, ziele angielskie i ziarna jałowca. Nałożyć pokrywę brytfanny i dusić mieszając od czasu do czasu, aż mięso zacznie już mięknąć.
Ziemniaki obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Z papryk wyciąć gniazda nasienne i pokroić w większą kostkę. Pieczarki dobrze umyć i pokroić w półplasterki, zaś grzyby na mniejsze kawałki. Tak przygotowane warzywa i grzyby dodać do lekko mięknącego już mięsa i nadal dusić do momentu, aż warzywa i mięso będą miękkie. Do szklanki wsypać 2-3 łyżki mąki pszennej (ilość jest zależna od tego, ile wody było dolane do potrawy), zalać wodą i dobrze wymieszać, tak aby nie było grudek. Mąkę wlać do gulaszu energicznie mieszając. Gotować kilka minut, aż całość zgęstnieje. Na koniec dodać szczyptę majeranku i doprawić gulasz solą i pieprzem.
Uwagi: W sezonie grzybowym zamiast suszonych grzybów można dodać świeżych. Dodatkowo można również zastąpić część pieczarek grzybami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz