sobota, 1 września 2018

Szybka frittata z makaronem


Frittata z makaronem, to potrawa, która świetnie się sprawdzi dla zabieganych. Jest bardzo sycąca, więc można ją zaserwować również na obiad. Całego smaku i aromatu dodają jej zioła w połączeniu z śmietaną. Danie zrobiłam z myślą o moim dwuletnim synu, który kocha makaron w każdej postaci. Widać nie tylko ja mam ogromną słabość do włoskich smaków.



SKŁADNIKI

  • 6 jajek
  • 200 g śmietany 30%
  • 1 duża cukinia
  • oliwa
  • 250 g makaronu (u mnie mini kółka)
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano
  • opcjonalnie: kilka liści bazylii

WYKONANIE

Makaron ugotować al dente według instrukcji na opakowaniu. Cukinię obrać ze skóry i pokroić na małą kostkę. Na głębokiej patelni podgrzać dwie łyżki oliwy, dodać cukinię i smażyć ją od czasu do czasu mieszając, aż odpowiednio zmięknie.

Do miski wbić jajka, dodać śmietanę, doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i oregano, po czym rozbełtać. Do cukinii dodać masło, rozpuścić, następnie wlać masę jajeczną, dodać 3/4 makaronu i wymieszać. Na wierzch wsypać pozostały makaron, oprószyć oregano i nałożyć pokrywę naczynia. Całość podgrzewać na średnim ogniu, do momentu, aż całość frittaty się zetnie. Wierzch frittaty udekorować liśćmi bazylii. Na talerze nakładać łopatką trójkątne porcje.