wtorek, 25 września 2018

Gulasz z batatami


W końcu nadeszło nieuniknione, czyli chłodne, jesienne dni. Na rozgrzewkę zaserwowałam na obiad pyszny gulasz mięsny z dużą ilością cebuli i ciekawym akcentem w postaci słodkich ziemniaków, czyli inaczej batatów. Koniecznie musicie spróbować, bo pyszny ;-)



SKŁADNIKI

  • 850 g mięsa wieprzowego z łopatki
  • 2 czerwone cebule
  • 2 żółte cebule
  • 1 duży por
  • oliwa
  • 1 kg słodkich ziemniaków (batatów)
  • 4 liście laurowe
  • 7 ziaren ziela angielskiego
  • sól, świeżo mielony pieprz kolorowy, słodka papryka, ostra papryka, wędzona papryka słodka
  • mąka pszenna typ 500 (np. Wrocławska)

WYKONANIE

Wszystkie cebule obrać i posiekać w kostkę, po czym przełożyć do dużej brytfanny lub garnka. Por umyć, odciąć całą zieloną część (nie wyrzucać), zaś białą pokroić w kostkę i przełożyć do cebuli. Mięso umyć i pokroić w niewielką kostkę. Również wrzucić do brytfanny z cebulą. Całość polać obficie oliwą i przyprawić mocno solą, świeżo mielonym pieprzem kolorowym, słodką papryką, odrobiną ostrej i na koniec wędzoną. Następnie posypać wszystko mąką, wymieszać i ponownie posypać mąką. Włączyć palnik i całość smażyć mieszając od czasu do czasu, aż mięso nie będzie z zewnątrz surowe. 

Do podsmażonego mięsa i cebuli wlać dwie szklanki wody, dodać zieloną część z pora, ziele angielskie i liście laurowe. Nałożyć pokrywę naczynia i dusić mieszając od czasu do czasu. W razie potrzeby dolać ponownie wody. Słodkie ziemniaki obrać i pokroić w średniej wielkości kostkę. Dodać do lekko już miękkiego mięsa i dusić do momentu, aż również zmiękną (około 10 minut). Na koniec z gulaszu wyciągnąć zielony kawałek pora i doprawić, w szczególności wędzoną papryką, bo nadaje ona całego charakteru potrawie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz