środa, 8 listopada 2017

Pikantne piersi z kaczki z sosem wiśniowym, grzybami shimeji, kaszą i sałatką


Czy kuchnia tradycyjna musi być nudna? Zdecydowanie nie! Z olejem Wielkopolskim udowadniam, że tradycyjne danie można przygotować w zupełnie innej odsłonie. Pikantne piersi z kaczki podane ze słodkim sosem wiśniowym, a do tego pikantne grzyby shimeji z cebulką i dla równowagi kasza i łagodna sałatka z pomidorów, papryki i ogórka. To danie bez wątpienia zaskoczy Waszą rodzinę. 


Porcja dla 4 osób.


SKŁADNIKI

  • 4 piersi z kaczki
  • 350 g mrożonych wiśni bez pestek
  • 200 ml słodkiego lub półsłodkiego czerwonego wina
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 40 g cukru trzcinowego
  • 1 duża cebula
  • 150 g grzybów shimeji białych
  • olej rzepakowy Wielkopolski z chili
  • 2 gałązki tymianku
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • 200 g kaszy jęczmiennej
Sałatka:

  • 1 duży ogórek
  • 1 czerwona papryka
  • 2 pomidory
  • 3-4 łyżki oleju rzepakowego Wielkopolski
  • sól, pieprz, mieszanka ziół sałatkowych


WYKONANIE

Piersi z kaczki umyć i osuszyć. Skórę ponacinać ostrym nożem w kratkę (ostrożnie, tak aby nie naciąć mięsa). Na dużej patelni rozgrzać olej rzepakowy z chili i ułożyć na nim piersi z kaczki stroną bez skóry. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Usmażone piersi z kaczki przełożyć do naczynia żaroodpornego (skórą do góry), przelać również olej, dodać umyte gałązki tymianku i włożyć do piekarnika na około 40 minut. Około 10 minut przed końcem pieczenia kaczki, wyciągnąć mięso z piekarnika i przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem z obu stron, po czym ponownie włożyć do piekarnika (układając piersi skórą do góry).

Odmrożone wiśnie przełożyć wraz z sokiem na patelnię. Dodać cukier trzcinowy, gwiazdkę anyżu i wlać wino. Całość gotować do momentu, aż płyn się zredukuje i powstanie nam gęsty sos. Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. 

Cebulę obrać, pokroić w piórka i przełożyć na patelnię. Grzyby shimeji opłukać wodą i odciąć część dolną z korzeniami. Cebulę polać olejem rzepakowym z chili i smażyć przez chwilę. Następnie dodać również grzyby shimeji i nadal smażyć około 7 minut. Na koniec doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.

Do małego garnuszka wlać 3-4 łyżki oleju rzepakowego, dodać sol, pieprz i dwie łyżeczki mieszanki ziół sałatkowych, po czym wymieszać i zostawić na 5 minut. Ogórek, pomidory i paprykę umyć i pokroić wedle uznania. Przełożyć do miski i polać sosem sałatkowym.

Upieczone piersi z kaczki przekroić wzdłuż na pół. Ułożyć na talerzu najpierw część dolną, polać sosem wiśniowym, obok ułożyć drugą połowę skórą do góry. Zaraz przy niej nałożyć grzyby shimeji z cebulką. Następnie na talerz nałożyć kaszę (najlepiej wykorzystać w tym celu gałkownicę do lodów) i sałatkę. Pozostałą sałatkę, która nie zmieściła się na talerze położyć na stół. Całość można dodatkowo udekorować świeżymi ziołami (u mnie gałązka tymianku i liście mięty). 

Uwagi: Jeżeli macie problem z zakupem grzybów shimeji, to można je zastąpić małymi pieczarkami przekrojonymi na pół.






#OlejKonwenanse  #OlejWielkopolski






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz