piątek, 3 listopada 2017

Podlaskie kartacze


Kartacze to zdecydowanie bardzo sycące danie :-) Każdy robi je nieco inaczej, ale najważniejsze jest to, aby nie rozpadły się w trakcie gotowania. Dlatego też ja do moich kartaczy dodaję zawsze mąkę ziemniaczaną.



SKŁADNIKI

Na kartacze:

  • 1 kg ziemniaków
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 300 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • sól, świeżo mielony pieprz
Na smażoną cebulkę:

  • 2 cebule
  • 3 łyżki masła

WYKONANIE

Połowę ziemniaków ugotować w mundurkach do miękkości. Pozostałe ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach. Starte ziemniaki dobrze odcisnąć z wody. Ugotowane ziemniaki lekko ostudzić, obrać ze skóry i przecisnąć przez praskę. Jeszcze ciepłe ziemniaki połączyć z surowymi, dodać szczyptę soli i zagnieść ciasto. Do ciasta wlać trochę gorącej wody i dalej zagniatać. Na koniec wsypać mąkę ziemniaczaną i ponownie zagnieść.

Cebulę obrać, pokroić w bardzo drobną kostkę, podsmażyć na maśle i zostawić do ostudzenia. Do miski dodać mięso mielone, wbić jajko, dodać namoczoną w wodzie i dobrze odciśniętą bułkę, podsmażoną cebulę i doprawić całość solą i świeżo mielonym pieprzem, po czym zagnieść do połączenia składników.

Cebule obrać i pokroić w kostkę lub piórka, po czym usmażyć na maśle (jeżeli masła jest za mało, to można jeszcze dodać).

Z ciasta na kartacze formować placki, na każdy nałożyć porcję mięsa mielonego i dobrze zlepić formując kształt kartaczy. Kartacze gotować przez około 30 minut w lekko osolonej wodzie. Ugotowane kartacze podawać z usmażoną cebulką.

Uwagi: Żeby mieć pewność, że kartacze się nie rozpadną, to można ulepić z ciasta małą kulkę i wrzucić ją do wrzątku na próbę. Jeżeli kartacze się rozpadają, to należy dodać mąki ziemniaczanej do ciasta. Ilość mąki, jaką należy dodać zależna jest od rodzaju ziemniaków z jakich robimy kartacze i tego jak dobrze odciśniemy wodę z surowych ziemniaków.