Jesień w pełni. Dzisiaj na dworze pochmurno i co jakiś czas pada. W taką pogodę staram się przygotowywać dania, które będą nie tylko rozgrzewające, ale również sycące. Dlatego też chcę Wam dzisiaj zaproponować ten pożywny kociołek z mięsem wołowym i kolorowymi warzywami.
SKŁADNIKI
- 1 kg mięsa wołowego (u mnie z udźca)
- 2 duże cebule
- 2 czerwone papryki
- 500-600 g fasolki szparagowej (u mnie pół na pół żółta i zielona)
- 3 ząbki czosnku
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- oliwa
- mąka pszenna typ 500 (np. Wrocławska)
- sól, świeżo mielony pieprz kolorowy, chilli, słodka papryka
WYKONANIE
Cebulę obrać i pokroić w duże piórka. Mięso wołowe umyć, osuszyć i pokroić w kostkę, po czym przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem kolorowym. W dużej brytfannie rozgrzać oliwę. Mięso posypać lub obtoczyć w mące pszennej i wrzucić wraz z cebulą do brytfanny. Smażyć około 8 minut mieszając od czasu do czasu. Do podsmażonego mięsa wlać dwie szklanki wody, dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, ziele angielskie i liście laurowe, po czym dusić pod pokrywką.
Fasolkę szparagową przekroić na pół. Z papryk wyciąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie paski. Do duszonego mięsa dodać fasolkę szparagową i nadal dusić, aż mięso zacznie już mięknąć. Następnie dodać papryki i dusić całość do miękkości. Jeżeli odparuje nadmiar wody, to ponownie jej dolać. W szklance wymieszać dwie łyżki mąki pszennej z wodą i wlać do potrawy mieszając. Gulasz doprawić dobrze solą, świeżo mielonym pieprzem, słodką papryką i chilli. Podawać z kaszą lub pieczywem.
Rabat 10% na hasło ZDROWA-JESIEŃ w sklepie Dajar obowiązuje do 31.12.2017 r.
Nóż i łyżki widoczne na zdjęciach są marki Ambition. |
#myAmbition
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz