środa, 23 sierpnia 2017

Puszyste naleśniki na maślance


Takie puszyste naleśniki można podać nie tylko na śniadanie, ale z powodzeniem również na obiad. Są nie tylko smaczne, ale również sycące. Dzięki zaś zawartości mąki pełnoziarnistej i maślanki, wprowadzają w nasz posiłek zdrowy akcent.


SKŁADNIKI

  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 500 ml maślanki
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 150 g mąki pszennej tortowej
  • 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta sody
  • przykładowe dodatki: dżem wiśniowy, twaróg wymieszany z cukrem i jogurtem naturalnym


WYKONANIE

Do miski wbić jajka, dodać szczyptę soli, cukier i cukier z wanilią, po czym krótko zmiksować. W osobnej misce wymieszać ze sobą obie mąki, proszek do pieczenia i sodę. Do masy jajecznej wlać maślankę, olej i wsypać składniki sypkie. Całość zmiksować do połączenia składników.

Na rozgrzaną patelnię wlewać po jednej chochli ciasta naleśnikowego, rozprowadzić ciasto kulistym ruchem na całą szerokość patelni, po czym smażyć krótko z obu stron na wolnym ogniu do uzyskania złocistej barwy. Naleśniki podawać od razu z wybranymi dodatkami.