wtorek, 29 sierpnia 2017

Aromatyczna zupa krem pomidorowa


Bardzo aromatyczna zupa krem pomidorowa, a to za sprawą dużej ilości warzyw i ziół. Świeża bazylia i oregano są doskonałym dodatkiem do pomidorów. Do jej przygotowania wykorzystałam bazylię i oregano wprost z mojego ogródka.


SKŁADNIKI

  • 1,5 kg pomidorów
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/2 korzenia selera
  • 2 marchewki
  • 2 czerwone papryki
  • 3 liście laurowe
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 pełne garście liści bazylii
  • 1 łyżka liści oregano
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • mały pęczek natki pietruszki

WYKONANIE

Pomidory umyć, obrać ze skóry (w tym celu należy przed obieraniem sparzyć skórę pomidora) i wyciąć stwardniałą część. Korzeń pietruszki i marchewki ostrugać i pokroić w krążki. Korzeń selera obrać i pokroić w kostkę. Papryki umyć, przekroić na pół i wyciąć gniazda nasienne. Czosnek obrać i przekroić na pół. Wszystkie warzywa umieścić w dużym garnku, dodać liście laurowe i zalać wodą. Gotować na średnim ogniu 40 minut, po czym dodać umyte liście bazylii i oregano. Gotować nadal do miękkości wszystkich warzyw. Wyciągnąć z garnka liście laurowe, po czym zblendować wszystkie warzywa na jednolity krem (najlepiej blenderem ręcznym). Następnie dodać koncentrat pomidorowy i doprawić solą i pieprzem do smaku. Natkę pietruszki umyć i drobno posiekać. Zupę nalewać do talerzy lub misek i udekorować natką pietruszki.