czwartek, 31 sierpnia 2017

Makaron w sosie brzoskwiniowym


To pyszne danie świetnie się sprawdzi na upalne dni. Polecam je w szczególności dla dzieci, ale rodzicom też zdecydowanie zasmakuje. Koniecznie musicie kiedyś spróbować. Tym bardziej, że danie to przygotowuje się ekspresowo.


SKŁADNIKI

  • 300 g makaronu np. kokardki
  • 1 kg brzoskwiń
  • 2 banany
  • 200 g śmietany 30%
  • dodatkowo: 1 brzoskwinia do dekoracji, liście mięty

WYKONANIE

Brzoskwinie umyć, obrać ze skórki (wystarczy je dobrze zmoczyć, dzięki czemu skórkę się łatwo obiera), przekroić na pół i wyciągnąć pestkę, po czym pokroić w drobną kostkę i przełożyć do głębokiej patelni. Wlać śmietanę i podgrzewać mieszając od czasu do czasu. Gdy brzoskwinie już odpowiednio zmiękną, dodać obrane ze skóry i pogniecione widelcem banany. Całość podgrzewać do momentu, aż śmietana zrobi się gęsta. 

Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu al dente, odcedzić z wody i przełożyć do sosu brzoskwiniowego. Całość wymieszać podgrzewając chwilę. Podawać od razu udekorowane plasterkami brzoskwini i liśćmi mięty.