poniedziałek, 14 lutego 2022

Makaron z kurczakiem, pieczarkami, marchewką i groszkiem

 

Tak podany makaron jest przepyszny. Przygotowuję go często,bo uwielbia go cała moja rodzina. Pięcioletni syn każe sobie nawet na kolację odgrzewać dodatkową porcję. Sam makaron typu Cavatappi również idealnie pasuje do tej potrawy, ale możecie go również zastąpić innym np. penne.




SKŁADNIKI

  • 400 g piersi z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 2 plasterki wędzonego boczku
  • 2 łyżki oliwy
  • 350 g mrożonych mini marchewek
  • 250 g mrożonego zielonego groszku
  • 1 łyżka masła
  • 350 g pieczarek
  • 200 g śmietany 30%
  • 1 łyżka mąki pszennej typ 500 (Wrocławskiej)
  • 400 g makaronu Cavatappi
  • sól, świeżo mielony pieprz, gałka muszkatołowa



WYKONANIE


Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Umytą łodygę selera naciowego pokroić w cienkie plasterki. Boczek pokroić w kostkę. Cebulę, mięso z kurczaka, seler naciowy i boczek przełożyć do głębokiej patelni lub brytfanny, polać oliwą, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem, po czym włączyć palnik. Całość smażyć mieszając od czasu do czasu, aż mięso nie będzie surowe. Następnie dodać masło, mini marchewki, groszek, pokrojone w plasterki pieczarki i połowę śmietany. Całość wymieszać i dusić. Do pozostałej śmietanki dodać mąkę, dobrze wymieszać i dodać do potrawy. Całość dusić do momentu, aż warzywa zmiękną.


Makaron ugotować al dente według instrukcji na opakowaniu. Odcedzony dodać do potrawy, wymieszać i całość dobrze doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem i gałką muszkatołową. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz