Drożdżowe racuchy kojarzą mi się bardzo z pączkami. Ciasto jest jednak lejne, zaś same racuchy przez wiele dni są świeże. Można je spokojnie ponownie odgrzać na niewielkiej ilości oleju, a nawet na suchej patelni z nieprzywieralną powłoką. Z poniższego przepisu wychodzi około 10 niewielkich racuchów. Racuchy są bardzo mocno jabłkowe przy dwóch dużych jabłkach. Ja moje pokroiłam w dużą kostkę, ale jeżeli wolicie, to swoje jabłka możecie pokroić w mniejszą kostkę lub zetrzeć na tarce. Z czym jeść racuchy? Tak szczerze, to smakują rewelacyjnie bez żadnych dodatków, ale można je podawać posypane cukrem pudrem, polane miodem lub syropem klonowym, albo z dowolnym dżemem. Ja próbowałam wszystkich opcji, najbardziej smakowały mi jednak bez dodatków.
SKŁADNIKI
- 300 ml kefiru
- 15 g świeżych drożdży
- 30 g cukru
- duża szczypta soli
- 200 g mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej)
- 1 jajko
- 2 jabłka
- olej rzepakowy do smażenia
- do podania: cukier puder, dżem, miód
WYKONANIE
Do miseczki wlać 100 ml ciepłego kefiru, dodać drożdże i dobrze wymieszać. Następnie dodać 100 g mąki, ponownie wymieszać i zostawić do powstania zaczynu na 15 minut.
Do większej miski wbić jajko, dodać cukier, sól, pozostały kefir i mąkę, po czym zmiksować. Następnie dodać zaczyn i miksować przez kilka minut. Dobrze zmiksowane ciasto mieszać łyżką przez kilka minut. Następnie miskę przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do wyrastania na godzinę (można ciasto zostawić do wyrastania na 1-3 godzin).
Jabłka obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w dużą kostkę (można również pokroić w małą kostkę lub zetrzeć na tarce). Jabłka dodać do ciasta i wymieszać. W międzyczasie rozgrzać olej. Nakładać łyżką ciasto tworząc niewielkie racuchy. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Gotowe racuchy kłaść na papierowych ręcznikach kuchennych, a następnie podawać z wybranymi dodatkami.
Uwagi: Aby racuchy nie chłonęły tłuszczu należy mieć wysoką temperaturę oleju w trakcie ich smażenia. Ja dzięki temu nie musiałam dolać oleju ani razu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz