wtorek, 15 lutego 2022

Likier śmietankowo - kawowy

 

Uwielbiam przygotowywać domowe likiery. Ich smak jest zupełnie inny niż tych sklepowych, bo do ich przygotowania wykorzystuję składniki wysokiej jakości. Równocześnie sama decyduję o tym, jak ostry ma być likier i jaki smak ma w nim być dominujący. Przygotowywanie likierów domowych, to świetna zabawa. Dla podkreślenia smaku tego likieru można dodać nieco rumu lub whisky. 




SKŁADNIKI

  • 500 g śmietany 36%
  • 2 kopiaste łyżeczki świeżo mielonej kawy + 160 ml wody
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżeczki kakao
  • 150 g cukru
  • 400 ml wódki 40%



WYKONANIE


Kawę zaparzyć w kawiarce lub ekspresie. Do garnuszka wsypać cukier, wlać gorącą kawę i mieszać, aż cukier się rozpuści (w razie potrzeby kawę podgrzać, tak aby cukier się całkowicie rozpuścił). Kawę z cukrem zostawić do ostudzenia. Śmietanę, zaparzoną kawę z cukrem, ekstrakt waniliowy, kakao i wódkę połączyć ze sobą w dużym dzbanku. W razie potrzeby krótko zmiksować, tak aby uzyskać jednolitą konsystencję. Likier przelać do butelek, dobrze zakręcić i odstawić do lodówki na całą noc. Przed podaniem dobrze wstrząsnąć butelką.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz