środa, 13 stycznia 2021

Tort czekoladowy z mandarynkami


Tort czekoladowy z mandarynkami i galaretką prezentuje się niesamowicie. Niestety nie byłam w stanie uchwycić tego na zdjęciach. W smaku jest również rewelacyjny. Smak mandarynek w galaretce i kremu czekoladowego tworzy smaczne i ciekawe ciasto. Idealne na okres świąt Bożego Narodzenia, Sylwester lub karnawał. Do jego przygotowania zainspirowało mnie zdjęcie zobaczone na Instagramie. Z tym, że w tamtym torcie zrobione było wgłębienie, w którym umieszczone zostały mandarynki i zalane galaretką. Mi osobiście szkoda było tortu, więc galaretka z owocami znalazła się na wierzchu.



SKŁADNIKI


Biszkopt:

  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 130 g cukru
  • 100 g mąki pszennej tortowej
  • 10 g kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki wody

Nasączenie:

  • 1 pomarańcza
  • 180 ml przegotowanej i ostudzonej wody
  • 12 g cukru
  • opcjonalnie kieliszek wódki

Owoce + galaretka:

  • około 10 mandarynek
  • 2 przezroczyste galaretki cytrynowe
  • 1 l wody
  • 4 łyżeczki żelatyny

Krem czekoladowy:

  • 100 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 500 g śmietany 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru pudru



WYKONANIE


Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Spód formy tortowej o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.


Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku nadal miksując. W osobnej misce wymieszać ze sobą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Składniki sypkie przesiać przez sitko do masy jajecznej i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia składników. Na koniec dodać wodę, wymieszać i przelać ciasto do formy. Wyrównać wierzch i włożyć do piekarnika. Piec 30 minut. Upieczony biszkopt zostawić do ostudzenia.


Nasączenie: Biszkopt podzielić na 4 równe placki. Pomarańczę umyć, przekroić na pół i wycisnąć sok. Sok przelać przez sitko do szklanki, dolać 190 ml wody, dodać cukier i opcjonalnie wódkę. Dobrze wymieszać, tak aby cukier się rozpuścił. Wszystkie placki nasączyć przygotowanym sokiem.


Krem czekoladowy: Masło przełożyć do garnuszka i rozpuścić. Dodać połamaną czekoladę i podgrzewając mieszać, aż się całkowicie rozpuści i powstanie nam jednolita masa czekoladowa. Zostawić do ostudzenia. Zimną śmietanę ubić stopniowo dodając do niej cukier waniliowy i cukier puder. Do ubitej dodać serek mascarpone i zmiksować. Na koniec wlać gęstniejącą czekoladę i zmiksować do połączenia składników (nie za długo, aby krem się nie zważył). Posmarować kremem dolny placek biszkoptu, nałożyć na niego kolejny i ponownie posmarować. Czynność powtarzać, aż wszystkie placki będą ułożone na siebie. Następnie posmarować wierzch i boki tortu. Włożyć do lodówki na co najmniej godzinę.


Owoce i galaretka: W garnuszku zagotować 1 l wody, wyłączyć palnik i mieszając wsypać obie galaretki i żelatynę. Mieszać do momentu, aż żelatyna się całkowicie rozpuści. Zostawić do ostudzenia. Ostudzoną włożyć do lodówki, aby prędzej stężała. Mandarynki obrać i przekroić przez środek. Boki tortu zabezpieczyć aluminiową folią, po czym nałożyć obręcz. Na wierzchu tortu ułożyć mandarynki i delikatnie zalać tężejącą galaretką. Włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny. Tort przed podaniem udekorować mandarynkami (w całości i przekrojonymi), gwiazdkami anyżu, liśćmi mandarynek lub kawałkami choiny. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz