piątek, 1 stycznia 2021

Wytrawne babeczki z makaronem, szynką, suszonymi pomidorami i mozzarellą



Wytrawne babeczki, to propozycja, która się zawsze sprawdzi na Sylwestra, karnawał, czy inne imprezy okolicznościowe. Można je przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce, a przed podaniem szybko odgrzać w mikrofalówce lub piekarniku. W smaku przypominają pizzę. Polecam, bo pyszne. 


 


SKŁADNIKI

  • 100 g makaronu np. fusilli
  • 3 jajka
  • 200 g śmietany 30%
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 30 ml oleju rzepakowego
  • 1 kulka mozzarelli w zalewie
  • 1 słoik suszonych pomidorów w oleju
  • 10 dużych plastrów delikatnej szynki
  • 150 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g żółtego sera
  • sól, świeżo mielony pieprz, oregano


WYKONANIE


Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu, odcedzić z wody i zostawić do ostudzenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Formę do babeczek wyłożyć silikonowymi lub papierowymi papilotkami (te pierwsze będą zdecydowanie lepsze). Jajka wbić do miski, dodać śmietanę, obrany i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, olej rzepakowy, doprawić mocno solą, pieprzem i oregano, po czym całość dobrze rozbełtać.


Do osobnej miski dodać ostudzony makaron, polać go dwoma łyżkami oleju z suszonych pomidorów i wymieszać, aby się nie zlepił. Szynkę pokroić w drobną kostkę. Suszone pomidory pokroić na mniejsze kawałki. Szynkę wraz z pomidorami dodać do makaronu i wymieszać. Do masy jajecznej dodać rozdrobnioną mozzarellę, wsypać mąkę i proszek do pieczenia, po czym dobrze wymieszać. Następnie dodać makaron z szynką i suszonymi pomidorami i wymieszać do połączenia składników. Całość doprawić solą, pieprzem i oregano. Tak przygotowaną masę nakładać do papilotek, aż powyżej górnej krawędzi, tak aby powstały małe górki. Włożyć do piekarnika i piec 20 minut. W międzyczasie ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Babeczki wyciągnąć, posypać serem i oregano, włożyć ponownie do piekarnika i  piec około 3-5 minut, aż ser się stopi. Babeczki podawać na ciepło. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz