wtorek, 12 stycznia 2021

Ciasto czekoladowa delicja z brzoskwiniami


Ciasto czekoladowa delicja z brzoskwiniami, to połączenie kakaowego biszkoptu z brzoskwiniami w galaretce i pysznego kremu czekoladowego. U mnie wersja urodzinowa na dużej blaszce. Zapewniam, że ciasto smakuje rewelacyjnie. 




SKŁADNIKI

Biszkopt:
  • 6 jajek
  • szczypta soli
  • 200 g cukru
  • 110 g mąki pszennej tortowej
  • 30 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki wody
Nasączenie, galaretka i owoce:
  • 2 puszki brzoskwiń w zalewie
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • przegotowana i ostudzona woda + sok z 1 puszki brzoskwiń (łącznie 1 l)
  • opcjonalnie 1 kieliszek wódki
Krem:
  • 70 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 500 g śmietany 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru pudru


WYKONANIE


Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Spód blaszki o wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku nadal miksując. W osobnej misce wymieszać ze sobą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Składniki sypkie przesiać stopniowo przez sitko do masy jajecznej i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia składników. Następnie dodać wodę, wymieszać i przelać ciasto do formy. Wyrównać wierzch i włożyć do piekarnika. Piec około 25-30 minut do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia.

Nasączenie, galaretka i owoce: Do garnuszka wlać sok z jednej puszki brzoskwiń, dolać wody, tak aby całość wynosiła 1 l. Płyn zagotować, wyłączyć palnik i mieszając wsypać obie galaretki i żelatynę. Płyn mieszać do momentu, aż żelatyna się rozpuści. Zostawić do ostudzenia.

Ostudzony biszkopt wyciągnąć z formy, oderwać ze spodu papier do pieczenia i przekroić poziomo na dwa duże kwadraty. Sok z drugiej puszki brzoskwiń przelać do szklanki, opcjonalnie dodać kieliszek wódki i nasączyć nim oba kwadraty ciasta. Formę, w której był pieczony biszkopt umyć i włożyć do niej dolny biszkopt. Brzoskwinie z obu puszek dobrze odsączyć, pokroić na mniejsze kawałki (u mnie ćwiartki) i wyłożyć równomiernie na dolnym biszkopcie. Galaretkę włożyć do lodówki, aby prędzej zaczęła tężeć. Tężejącą galaretkę wylać równomiernie na biszkopt z owocami i włożyć do lodówki. 

Krem: Masło rozpuścić w garnuszku, następnie dodać połamaną gorzką czekoladę i mieszając podgrzewać na małym ogniu do momentu, aż czekolada się całkowicie rozpuści. Zostawić do ostudzenia. Zimną śmietanę ubić stopniowo dodając cukier waniliowy i cukier puder. Następnie dodać serek mascarpone i krótko zmiksować. Na koniec wlać ostudzoną i lekko już gęstniejącą czekoladę i zmiksować do połączenia składników (nie za długo, aby krem się nie zważył). 

Górny biszkopt ułożyć na stężałej galaretce, następnie posmarować go równomiernie kremem czekoladowym. Ciasto schłodzić. Pokrojone ciasto udekorować wedle uznania, np. kolorową posypką lub startą czekoladą.





1 komentarz: