niedziela, 1 listopada 2020

Tartaletki z grzybami


Jeżeli kochacie grzyby, to ta potrawa zdecydowanie Wam zasmakuje. Tartaletki z grzybami sprawdzą się na kolację lub przekąskę. Mi najbardziej smakują na ciepło, ale można je jeść również w temperaturze pokojowej. Potrawa powstała dzięki rodzinnemu spacerowi do lasu. Udało nam się przy okazji nazbierać nieco grzybów. Tartaletki są przepyszne, więc polecam.


Na 12 tartaletek.


SKŁADNIKI
  • 2 cebule
  • 4 duże grzyby
  • 2 łyżki masła
  • 200 ml śmietanki 12% (do zup i sosów)
  • 1 jajko
  • 120 g żółtego sera
  • 1 duży pęczek natki pietruszki
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól, świeżo mielony pieprz


WYKONANIE

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Formę do babeczek wyłożyć silikonowymi foremkami lub posmarować delikatnie pędzelkiem olejem rzepakowym.

Cebule obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić masło, dodać cebulę i smażyć 3 minuty. W międzyczasie delikatnie umyć grzyby i pokroić na małe kawałki. Grzyby przełożyć do cebuli i nadal smażyć mieszając od czasu do czasu. W misce rozbełtać jajko, dodać śmietankę, starty ser, umytą i posiekaną natkę pietruszki i doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Przelać do grzybów i chwilę podgrzewać mieszając. Wyłączyć palnik i zostawić do ostudzenia. W razie potrzeby doprawić.

Ciasto francuskie położyć rozwinięte na formie do babeczek. Powycinać nożyczkami kwadraty i wylepić nimi otwory. Z pozostałego ciasta francuskiego powycinać trójkąty i dokleić po brzegach, gdzie jest mniej ciasta. Do każdego otworu nałożyć do pełna farszu. Wystające ciasto francuskie zwilżyć pędzelkiem wodą. Formę włożyć do piekarnika i piec 15 minut. Po tym czasie tartaletki wyciągnąć, zostawić na kilka minut, aż nieco ochłodną, po czym powyciągać z foremek i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć ponownie do piekarnika na 5-10 minut, aby spód tartaletek się również upiekł. Upieczone tartaletki podawać od razu na ciepło lub zostawić na kratce do ostudzenia i przechowywać w pojemniku w lodówce. Przed podaniem podgrzać. 







4 komentarze:

  1. Przepysznie wyglądają kochana :-) i cudne zdjęcia :-) pozdrawiam cieplutko :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też dzisiaj miałam udany spacerek. Chętnie wykorzystam grzybki i zrobię takie tartatelki.
    Wyglądają pysznie! <3

    OdpowiedzUsuń