niedziela, 22 listopada 2020

Mus czekoladowy z mandarynkami


Pyszny mus czekoladowy z dolną warstwą składającą się z  biszkoptów nasączonych likierem kawowym, zaś na wierzchu z mandarynkami i orzechami włoskimi. Idealny na zimowe wieczory. Sam mus jest delikatny i puszysty. Całość deseru prezentuje się nieziemsko i smakuje rewelacyjnie.



Na 4 desery w szklankach.



SKŁADNIKI

  • 400 ml mleka 3,5%
  • 35 g kakao
  • 50 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 15 g żelatyny + 3-4 łyżki mleka
  • 400 g serka homogenizowanego naturalnego
  • 200 ml likieru kawowego
  • 20 okrągłych biszkoptów
  • 2-3 mandarynki
  • kilka orzechów włoskich bez łupin


WYKONANIE


Żelatynę wsypać do szklanki, zalać niewielką ilością mleka i zostawić do napęcznienia. Mleko wlać do garnuszka, dodać kakao, cukier i cukier waniliowy, po czym dobrze wymieszać. Włączyć palnik i doprowadzić do wrzenia mieszając od czasu do czasu. Wyłączyć palnik i dodać napęczniałą żelatynę. Dobrze wymieszać, aby żelatyna się rozpuściła. Zostawić do ostudzenia.


Do ostudzonej masy czekoladowej dodać serek homogenizowany i dobrze wymieszać. Na spód każdej szklanki włożyć biszkopta, następnie dodać kolejne łamiąc je na 4 części (4 biszkopty zostawić na wierzch deseru). Do każdej szklanki wlać 50 ml likieru i zostawić na 5 minut, aż biszkopty zmiękną. Następnie wlać mus czekoladowy równomiernie do każdej z szklanek i włożyć do lodówki na około 1-2 godziny lub do stężenia musu. Przed podaniem deser udekorować jednym biszkoptem, obranymi cząstkami mandarynek i połamanymi na mniejsze kawałki orzechami włoskimi.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz