Na 4 desery w szklankach.
SKŁADNIKI
- 400 ml mleka 3,5%
- 35 g kakao
- 50 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 15 g żelatyny + 3-4 łyżki mleka
- 400 g serka homogenizowanego naturalnego
- 200 ml likieru kawowego
- 20 okrągłych biszkoptów
- 2-3 mandarynki
- kilka orzechów włoskich bez łupin
WYKONANIE
Żelatynę wsypać do szklanki, zalać niewielką ilością mleka i zostawić do napęcznienia. Mleko wlać do garnuszka, dodać kakao, cukier i cukier waniliowy, po czym dobrze wymieszać. Włączyć palnik i doprowadzić do wrzenia mieszając od czasu do czasu. Wyłączyć palnik i dodać napęczniałą żelatynę. Dobrze wymieszać, aby żelatyna się rozpuściła. Zostawić do ostudzenia.
Do ostudzonej masy czekoladowej dodać serek homogenizowany i dobrze wymieszać. Na spód każdej szklanki włożyć biszkopta, następnie dodać kolejne łamiąc je na 4 części (4 biszkopty zostawić na wierzch deseru). Do każdej szklanki wlać 50 ml likieru i zostawić na 5 minut, aż biszkopty zmiękną. Następnie wlać mus czekoladowy równomiernie do każdej z szklanek i włożyć do lodówki na około 1-2 godziny lub do stężenia musu. Przed podaniem deser udekorować jednym biszkoptem, obranymi cząstkami mandarynek i połamanymi na mniejsze kawałki orzechami włoskimi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz