piątek, 20 listopada 2020

Babeczki choinki


Tak przygotowane babeczki, to wspaniała ozdoba świątecznego stołu. Mój syn był nimi zachwycony. Mi pod wpływem ciężaru kremu lekko się poprzechylały. Aby podobnej sytuacji uniknąć wystarczy wyrównać babeczkę odcinając jej wierzch.



Na 6 babeczek choinek.


SKŁADNIKI

Babeczki:
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 50 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 50 g masła
  • 100 ml mleka
  • 100 g mąki pszennej tortowej
  • 15 g kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 1 łyżka mleka w proszku (można pominąć)
  • 50 g mlecznej czekolady
Krem:
  • 500 g śmietany 36%
  • 250 g mascarpone
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 śmietan-fixy
  • szczypta zielonego barwnika spożywczego
Dekoracja:
  • 6 dużych wafelków do lodów (stożek)
  • cukier puder
  • ozdoby cukiernicze: gwiazdki, białe perełki, inne


WYKONANIE

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Formę do babeczek wypełnić papierowymi lub silikonowymi papilotkami. Czekoladę posiekać nożem na mniejsze kawałki. Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Jajko i mleko powinno być w temperaturze pokojowej.

Do miski wbić jajko, dodać szczyptę soli i ubijać stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Następnie wlać masło i mleko, dodać wymieszane ze sobą składniki sypkie (mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i mleko w proszku) i zmiksować. Wsypać czekoladę, wymieszać łyżką i nakładać ciasto do 3/4 wysokości papilotek. Następnie włożyć do piekarnika i piec 25 minut. Upieczone babeczki wyciągnąć z blaszki i zostawić do ostudzenia.

Zimną śmietanę ubić dodając stopniowo cukier waniliowy i cukier puder. Do ubitej śmietany dodać mascarpone, śmietan fixy i zmiksować do połączenia składników. Odłożyć około 2 łyżki kremu do małej miseczki. Do pozostałego kremu dodać barwnik i ponownie zmiksować.

Każdą babeczkę posmarować warstwą białego kremu. Wafelki posmarować cienko zielonym kremem i ułożyć na babeczkach. Następnie zielony krem przełożyć do worka cukierniczego z ozdobną końcówką (gwiazdką) i wyciskać zaczynając od podstawy i kierując się coraz wyżej, aż po czubek każdej choinki (patrz zdjęcia). Choinki przystroić ozdobami cukierniczymi: gwiazdkami, perełkami itp. Na koniec posypać przez sitko cukrem pudrem. Babeczki choinki przechowywać w chłodnym miejscu lub w lodówce. 










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz