wtorek, 8 stycznia 2019

Ciasto wiśniowe na makowym biszkopcie


Ciasto wiśniowe na makowym biszkopcie jest proste w przygotowaniu i bardzo pyszne. Krem wiśniowy na bazie śmietany i mascarpone świetnie się łączy z makowym biszkoptem i dżemem wiśniowym. Dzięki tak dobranym składnikom możemy przygotować pyszne ciasto wiśniowe poza sezonem, bo nie wymaga ono od nas posiadania wiśni. Oczywiście jeżeli posiadacie mrożone wiśnie, to możecie przygotować z nich frużelinę wiśniową zamiast korzystać z dżemu wiśniowego. U mnie dekoracja z galaretek nadziewanych wiśniami (domowych) i liści z marcepanu (liście robiłam sama).



SKŁADNIKI

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • szczypta soli
  • 100 g cukru
  • 70 g niebieskiego maku
  • 110 g mąki pszennej tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Warstwa wiśniowa i nasączenie:

  • 1 duży słoik dżemu wiśniowego
  • 1 torebka herbaty białej lub zielonej lub szarej
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
Krem wiśniowy:

  • 500 g śmietany 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 galaretka wiśniowa z cukrem + 200 ml wody
  • 1 łyżeczka żelatyny
Dekoracja:

  • wiśnie, marcepanowe liście (u mnie galaretka z wisienką w środku)

WYKONANIE

Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Dno formy o wymiarach 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. W osobnej misce wymieszać ze sobą mąkę i proszek do pieczenia. Do masy jajecznej przesiać przez sitko składniki sypkie i delikatnie wymieszać szpatułką. Na koniec wsypać mak i ponownie wymieszać do połączenia składników. Ciasto przelać do formy, wyrównać wierzch i włożyć do piekarnika. Piec około 30 minut, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt zostawić do ostudzenia.

Nasączenie i warstwa wiśniowa: Zaparzyć w filiżance torebkę herbaty. Dodać cukier i sok z cytryny. Zostawić do ostudzenia. Ostudzoną herbatą nasączyć biszkopt, po czym posmarować go równomiernie dżemem wiśniowym.

Krem wiśniowy: Zagotować 200 ml wody, wyłączyć palnik, po czym wsypać galaretkę, żelatynę i dobrze wymieszać, aż do rozpuszczenia. Zostawić do ostudzenia. Zimną śmietanę ubić stopniowo dodając cukier waniliowy. Do ubitej śmietany dodać serek mascarpone i ponownie zmiksować. Na koniec wlać lekko już tężejącą galaretkę i zmiksować do połączenia składników.

Krem wiśniowy wyłożyć równomiernie na wierzchu ciasta i włożyć je do lodówki na co najmniej dwie godziny do stężenia. Ciasto udekorować wedle uznania, najlepiej wiśniami lub marcepanowymi liśćmi.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz