niedziela, 14 marca 2021

Zupa warzywna z kurczakiem, szparagami i fasolką

 

Dzisiaj chciałam Wam zaproponować rewelacyjną zupę warzywną. Jest nie tylko smaczna, ale również bardzo sycąca. Poza całym mnóstwem warzyw, tj. szparagi, fasola biała, fasolka szparagowa, marchewka, kalafior i brukselka, w zupie znajduje się również kurczak, na bazie którego powstała zupa. Potrawę przygotowuje się bardzo szybko i z powodzeniem może zastąpić główne danie.




SKŁADNIKI

  • 600 g piersi z kurczaka
  • 1 mały por
  • 2-3 łodygi selera naciowego
  • 4 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 250 g zielonych szparagów
  • 750 g mrożonej mieszanki warzywnej wiosennej
  • 1 puszka (400 g) białej fasoli
  • 1 l wywaru warzywnego lub 1 kostka warzywna Vegeta Natur
  • świeżo mielony pieprz, sól



WYKONANIE


Pierś z kurczaka umyć, oczyścić, pokroić na mniejsze części i przełożyć do garnka. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, pokrojone na mniejsze kawałki łodygi selera i zieloną część z pora. Wszystko zalać wodą i od momentu zagotowania się wody, gotować przez 20 minut.


Ugotowane mięso wyłowić z zupy i zostawić do lekkiego ostudzenia, po czym pokroić w niewielką kostkę. Wywar przelać przez sitko do innego garnka. Z umytych szparagów odciąć twardą końcówkę. Pozostałą część pokroić na kawałki odkładając górę szparagów osobno. Jasną część pora pokroić w plasterki. Do wywaru wlać wywar warzywny lub dodać kostkę rosołową warzywną i dolać wody. Następnie dodać mieszankę warzywną, szparagi (bez górnych części) i por. Gdy warzywa będą już lekko miękkie, dodać górne części szparagów i nadal gotować.  Gdy warzywa będą miękkie, dodać ugotowane mięso i odcedzoną z zalewy fasolkę. Całość przyprawić świeżo mielonym pieprzem i solą (jeżeli korzystacie z kostki rosołowej, to zupa powinna być wystarczająco słona).





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz