poniedziałek, 19 kwietnia 2021

Paszteciki z łososiem i chrzanem

 

Paszteciki z łososiem i chrzanem w cieście francuskim są nie tylko bardzo smaczne, ale również przygotowuje się je bardzo szybko. To idealna przekąska w przypadku niezapowiedzianych gości. Polecam podawać paszteciki z sałatką. Najlepiej z samym miksem sałat skropionym oliwą.



Na 16 pasztecików.


SKŁADNIKI

  • 300 g surowego łososia
  • 1 opakowanie (300 g) ciasta francuskiego
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki chrzanu
  • 1 jajko
  • 1 łyżka sezamu
  • przyprawa do ryb, zioła prowansalskie, sól, pieprz, oregano



WYKONANIE


Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Łososia umyć w zimnej wodzie i odciąć skórę. Następnie przyprawić go z obu stron przyprawą do ryb i ziołami prowansalskimi. Łososia pociąć na 8 plastrów.


Ciasto francuskie rozwinąć, posmarować całe koncentratem pomidorowym i posypać oregano. Następnie przekroić je na pół pionowo tworząc dwa długie paski (patrz zdjęcia na końcu postu). Zaczynając od lewej strony położyć kawałek łososia "na stojąco", posmarować go grubo chrzanem i ciasno zawinąć ciastem. Tak przygotowany kawałek przekroić na pół, każdy ponacinać lekko i przełożyć na blaszkę. Tak postępować z kolejnymi kawałkami łososia.


W miseczce rozbełtać jajko, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem, po czym posmarować pędzelkiem każdy pasztecik. Następnie paszteciki posypać sezamem i włożyć do piekarnika. Piec 20 minut, aż ładnie się upieczą. Podawać na ciepło, najlepiej z dodatkiem sałatki.













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz