SKŁADNIKI
Czekoladowe choinki:
- 1 jajko
- szczypta soli
- 50 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 50 g masła
- 120 ml mleka 3,2%
- 100 g mąki pszennej tortowej
- 15 g kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka mleka w proszku
- 50 g mlecznej czekolady
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g mlecznej czekolady
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 100 białej czekolady
- kolorowa posypka, dekoracje cukiernicze, srebrny pyłek, czekoladowe gwiazdki
WYKONANIE
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Spód formy tortowej o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Pozostałe składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Czekoladę pokroić na małe kawałki.
Do miski wbić jajko, dodać sól, cukier i cukier waniliowy, po czym zmiksować na puszystą masę. W osobnej misce wymieszać ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, kakao i mleko w proszku. Do jajek dodać masło, mleko, składniki sypkie i krótko zmiksować do połączenia składników. Następnie dodać czekoladę i wymieszać łyżką. Ciasto przelać do formy, wyrównać i włożyć do piekarnika. Piec około 20-25 minut. Upieczone ciasto ostudzić, wyciągnąć z formy i oderwać papier do pieczenia. Ciasto przełożyć na sztywną podkładkę górą do dołu.
Czekoladę gorzką i mleczną połamać na mniejsze kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Następnie dodać cukier puder, dobrze wymieszać i przelać na wierzch ciasta. Równo rozsmarować i "zepchnąć" nieco czekolady, tak aby boki również były nią oblane. Zostawić do ostudzenia, a najlepiej włożyć do lodówki na godzinę. Wierzch czekolady oprószyć srebrnym barwnikiem. Następnie roztopić w kąpieli wodnej białą czekoladę. Ciasto pokroić na trójkąty (jak pizzę). Na wierzchu czekoladowych choinek zrobić białą czekoladą wzór. Najlepiej wykorzystać w tym celu worek cukierniczy z odciętą końcówką. Następnie choinki posypać dekoracjami cukierniczymi. Podawać w temperaturze pokojowej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz