czwartek, 17 grudnia 2020

Czekoladowe choinki


Czekoladowe choinki upiekłam specjalnie dla mojego czteroletniego syna. To połączenie czekoladowego ciasta z warstwą czekolady i dekoracjami cukierniczymi. Są banalnie proste do przygotowania. Prezentują się bajecznie i smakują rewelacyjnie. Polecam w szczególności dla wszystkich czekoladoholików ;-) 


 


SKŁADNIKI


Czekoladowe choinki:

  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 50 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 50 g masła
  • 120 ml mleka 3,2%
  • 100 g mąki pszennej tortowej
  • 15 g kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mleka w proszku
  • 50 g mlecznej czekolady
Dekoracja:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 100 białej czekolady
  • kolorowa posypka, dekoracje cukiernicze, srebrny pyłek, czekoladowe gwiazdki


WYKONANIE


Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Spód formy tortowej o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Pozostałe składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Czekoladę pokroić na małe kawałki.


Do miski wbić jajko, dodać sól, cukier i cukier waniliowy, po czym zmiksować na puszystą masę. W osobnej misce wymieszać ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, kakao i mleko w proszku. Do jajek dodać masło, mleko, składniki sypkie i krótko zmiksować do połączenia składników. Następnie dodać czekoladę i wymieszać łyżką. Ciasto przelać do formy, wyrównać i włożyć do piekarnika. Piec około 20-25 minut. Upieczone ciasto ostudzić, wyciągnąć z formy i oderwać papier do pieczenia. Ciasto przełożyć na sztywną podkładkę górą do dołu. 


Czekoladę gorzką i mleczną połamać na mniejsze kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Następnie dodać cukier puder, dobrze wymieszać i przelać na wierzch ciasta. Równo rozsmarować i "zepchnąć" nieco czekolady, tak aby boki również były nią oblane. Zostawić do ostudzenia, a najlepiej włożyć do lodówki na godzinę. Wierzch czekolady oprószyć srebrnym barwnikiem. Następnie roztopić w kąpieli wodnej białą czekoladę. Ciasto pokroić na trójkąty (jak pizzę). Na wierzchu czekoladowych choinek zrobić białą czekoladą wzór. Najlepiej wykorzystać w tym celu worek cukierniczy z odciętą końcówką. Następnie choinki posypać dekoracjami cukierniczymi. Podawać w temperaturze pokojowej.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz