niedziela, 6 grudnia 2020

Pomarańczowe babeczki z kardamonem i białą czekoladą


Babeczki pomarańczowe z kardamonem i białą czekoladą są pyszne już bez żadnych dodatków. Bardzo aromatyczne, idealnie wilgotne i nieziemskie w smaku. Dekoracja ze śmietany dodaje im pięknego świątecznego wyglądu. Można je udekorować białą śmietaną i posypać kolorową posypką lub do śmietany dodać czerwonego barwnika i zrobić w ten sposób czapki mikołajkowe. Można również dodać zielonego barwnika i zrobić choinki. Możliwości jest wiele, ale pamiętajcie, że nawet bez śmietany babeczki będą równie pyszne.



SKŁADNIKI


Babeczki:

  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 100 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 125 g masła
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 230 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 płaska łyżeczka mielonego kardamonu
  • 1 pomarańcza
  • 100 g białej czekolady
Dekoracja:

  • 500 g śmietany 36%
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 śmietan-fixy
  • kolorowa posypka
  • czerwony barwnik spożywczy



WYKONANIE


Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Formę do babeczek wyłożyć silikonowymi lub papierowymi papilotkami. Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Z pomarańczy zetrzeć pomarańczową skórkę i wycisnąć sok. Czekoladę posiekać nożem na małe kawałki.


Do miski wbić jajka, dodać sól, cukier i cukier waniliowy, po czym zmiksować na jasną, puszystą piankę. Następnie dodać masło, jogurt grecki, sok i skórkę z pomarańczy. W osobnej misce wymieszać ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kardamon. Składniki sypkie wsypać do mikrych i zmiksować do ich połączenia. Na koniec dodać białą czekoladę i wymieszać łyżką. Ciasto nakładać do 3/4 wysokości papilotek, włożyć do piekarnika i piec 25 minut. Upieczone babeczki zostawić do ostudzenia.


Zimną śmietanę ubić stopniowo dodając cukier waniliowy i cukier puder. Na koniec wsypać śmietan-fixy i zmiksować. Babeczki udekorować śmietaną wyciskając ją workiem cukierniczym zakończonym dekoracyjną końcówką. Następnie posypać babeczki kolorową posypką. W celu przygotowania babeczek w innych kolorach należy nieco śmietany przełożyć do osobnej miski i zmiksować z barwnikiem.


Uwagi: Aby babeczki były jeszcze bardziej aromatyczne można dodać do nich płaską łyżeczkę cukru pomarańczowego.












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz