SKŁADNIKI
Babeczki:
- 2 jajka
- szczypta soli
- 100 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 125 g masła
- 200 g jogurtu greckiego
- 230 g mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 płaska łyżeczka mielonego kardamonu
- 1 pomarańcza
- 100 g białej czekolady
- 500 g śmietany 36%
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 śmietan-fixy
- kolorowa posypka
- czerwony barwnik spożywczy
WYKONANIE
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Formę do babeczek wyłożyć silikonowymi lub papierowymi papilotkami. Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Z pomarańczy zetrzeć pomarańczową skórkę i wycisnąć sok. Czekoladę posiekać nożem na małe kawałki.
Do miski wbić jajka, dodać sól, cukier i cukier waniliowy, po czym zmiksować na jasną, puszystą piankę. Następnie dodać masło, jogurt grecki, sok i skórkę z pomarańczy. W osobnej misce wymieszać ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kardamon. Składniki sypkie wsypać do mikrych i zmiksować do ich połączenia. Na koniec dodać białą czekoladę i wymieszać łyżką. Ciasto nakładać do 3/4 wysokości papilotek, włożyć do piekarnika i piec 25 minut. Upieczone babeczki zostawić do ostudzenia.
Zimną śmietanę ubić stopniowo dodając cukier waniliowy i cukier puder. Na koniec wsypać śmietan-fixy i zmiksować. Babeczki udekorować śmietaną wyciskając ją workiem cukierniczym zakończonym dekoracyjną końcówką. Następnie posypać babeczki kolorową posypką. W celu przygotowania babeczek w innych kolorach należy nieco śmietany przełożyć do osobnej miski i zmiksować z barwnikiem.
Uwagi: Aby babeczki były jeszcze bardziej aromatyczne można dodać do nich płaską łyżeczkę cukru pomarańczowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz