niedziela, 10 listopada 2019

Rogaliki cynamonowe


Pyszne rogaliki, idealne na śniadanie z szklanką mleka, czy nawet do kawy zamiast ciasta. Ja lubię je zabierać na śniadanie do pracy, bo są smaczne i nie wymagają już żadnych dodatków tj. dżem. Mój syn zaś uwielbia je za to, że są posypane makiem.



SKŁADNIKI

Rogaliki:

  • 250 ml ciepłego mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki mleka w proszku
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • 450 g mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej)
  • 1 łyżeczka soli
  • 60 g masła
Nadzienie:

  • 50 g masła
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 10 g mielonego cynamonu
Pozostałe:

  • białko z 1 jajka
  • 1 łyżka mleka
  • mak do posypania rogali
  • mąka ziemniaczana do posypania blaszki

WYKONANIE

Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Do miseczki wlać ciepłe mleko dodać pokruszone drożdże i wymieszać, aż się rozpuszczą. Następnie dodać cukier, mleko w proszku i 100 g mąki, wymieszać i zostawić na 15 minut do powstania zaczynu.

Do dużej miski wsypać pozostałą mąkę, dodać sól, rozbełtane jajko i żółtko, wlać zaczyn i odrobinę masła. Wymieszać łyżką, po czym zacząć zagniatać ciasto stopniowo dodając masła. Gładkie i elastyczne ciasto uformować w kulę, miskę przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do pierwszego wyrastania na godzinę.

Dwie blaszki z wyposażenia piekarnika posypać mąką ziemniaczaną. Masło na nadzienie rozpuścić w garnuszku, wyłączyć palnik i wsypać cukier trzcinowy i cynamon. Dobrze wymieszać i zostawić do ostudzenia (masa powinna lekko zgęstnieć). 

Wyrośnięte ciasto mocno uderzyć otwartą dłonią w celu jego odpowietrzenia. Ciasto podzielić na dwie równe części. Każdą rozwałkować na placki. Każdy placek posmarować cienko nadzieniem, po czym podzielić nożem na 8 części (jak pizzę). Każdy rogalik ciasno zawinąć zaczynając od podstawy trójkąta w stronę jego wierzchołka (wierzchołek należy dobrze skleić w przeciwnym razie może się otworzyć w trakcie pieczenia), po czym uformować w kształt rogalika i ułożyć w dużych odstępach na blaszce. Rogaliki przykryć ręcznikiem i zostawić na 15 minut do ponownego wyrastania.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. W miseczce rozbełtać białko jajka z mlekiem. Każdy rogalik posmarować jajkiem i posypać makiem. Tak przygotowane rogaliki włożyć do piekarnika, piekarnik zaparować poprzez spryskanie go wodą przez uchylone drzwiczki (np. spryskiwaczem do kwiatów). Rogaliki piec około 20 minut. Upieczone rogaliki przełożyć na kratkę i zostawić do wystudzenia.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz