Omlet z kiełbasą i warzywami prezentuje się nieziemsko, jest sycący i zdrowy. Bez wątpienia zaspokoi każdy głód. Po takim śniadaniu mam energię na cały dzień. Omlet można serwować dodatkowo z lekką sałatką. Muszę przyznać, że u mnie potrawa ta zagościła na obiad ;-) Tak się składa, że mamy remont, a wtedy trudno wygospodarować czas. Tymczasem omlet z kiełbasą i warzywami przygotowuje się bardzo szybko, dlatego też właśnie go zaserwowałam na obiad.
SKŁADNIKI
- 2 kiełbasy Morlińskie z szynki
- 4 jajka
- 1 czerwona papryka
- 1 pęczek rzodkiewki
- 2 pęczki szczypiorku
- 10-15 pomidorków koktajlowych lub rzymskich mini
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
- opcjonalnie kiełki rzodkiewki do dekoracji
WYKONANIE
Kiełbasy pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Z papryki wyciąć gniazdo nasienne i pokroić w niewielką kostkę. Rzodkiewki i pomidory koktajlowe pokroić na mniejsze kawałki (kilka zostawić do dekoracji). Jeden pęczek szczypiorku posiekać. Wszystkie składniki dodać do miski, wsypać podsmażoną kiełbasę bez oleju i wymieszać. Jajka rozbełtać w osobnej miseczce, po czym dobrze doprawić i przelać do warzyw i kiełbasy. Patelnię, na której smażyliśmy kiełbasy postawić na ogniu, wlać równomiernie jajka z pozostałymi składnikami, nałożyć pokrywę i smażyć na wolnym ogniu. Gdy omlet się już ładnie zetnie, to na chwilę zwiększyć moc palnika. Gotowy omlet zsunąć z patelni na duży talerz, posypać posiekanym szczypiorkiem i udekorować rzodkiewkami, pomidorkami koktajlowymi i opcjonalnie kiełkami rzodkiewki. Podawać od razu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz