poniedziałek, 1 kwietnia 2019

Sernik z truskawkami


Sernik z truskawkami jest obłędny w smaku i szczerze Wam polecam ten przepis. Sam sernik jest delikatny i przepyszny, po prostu idealny, zaś dodatek truskawek w galaretce nie tylko podkreśla smak, ale również bardzo ładnie wygląda. Taki sernik sprawdzi się nie tylko na Wielkanocny stół, ale również z okazji imprez okolicznościowych lub po prostu do kawy w weekend. Osobiście na pewno upiekę go ponownie w lecie, bo będzie idealny prosto z lodówki na upalne dni.



SKŁADNIKI

  • 1 kg sera twarogowego z wiaderka
  • 125 g masła
  • 180 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 40 g kaszy manny
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 500 g truskawek
  • 2 białe galaretki + 700 ml wody


WYKONANIE

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Formę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia podwijając boki do góry, aż poza formę. 

Do miski wsypać cukier, cukier waniliowy, proszek budyniowy i kaszę mannę, dodać twaróg, masło, skórkę startą z cytryny i żółtka, po czym całość zmiksować. W osobnej misce ubić białka ze szczyptą soli. Ubite białka dodać do masy serowej i wymieszać delikatnie szpatułką. Całość przelać do formy, wyrównać wierzch i włożyć do piekarnika. Piec 55 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, ale go nie otwierać przez kolejne 15-20 minut. Po tym czasie lekko uchylić drzwi piekarnika i tak studzić sernik przez kolejną godzinę. Ostudzony sernik włożyć do lodówki. Gdy odpowiednio stężeje, zdjąć obręcz z formy i wyciągnąć papier do pieczenia.

Truskawki umyć i przekroić na pół (większe na 4 części). Osuszyć i ułożyć je na wierzchu sernika. W garnuszku zagotować wodę. Wyłączyć palnik i wsypać obie galaretki. Dobrze wymieszać do rozpuszczenia żelatyny, po czym zostawić do ostudzenia. Ostudzoną włożyć do lodówki, dzięki czemu prędzej stężeje. Tężejącą galaretkę wyłożyć na truskawkach (po bokach sernika można zawinąć folię aluminiową dzięki czemu galaretka nie będzie "uciekać") i włożyć do lodówki na godzinę lub do momentu, aż galaretka stężeje. Sernik podawać na zimno lub w temperaturze pokojowej.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz