Sernik z kremem i owocami, to połączenie klasycznego pieczonego sernika z dodatkiem w postaci kremu na bazie śmietany z galaretką, udekorowanego świeżymi lub mrożonymi owocami. U mnie całość w wersji z owocami leśnymi (wykorzystałam mrożone jagody i maliny).Całość ładnie się prezentuje i wybornie smakuje.
SKŁADNIKI
- 1 kg sera twarogowego z wiaderka
- 125 g masła
- 180 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
- 40 g kaszy manny
- skórka starta z 2 cytryn
- 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
- 4 jajka
- szczypta soli
- 500 g śmietany 36%
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 galaretka o dowolnym smaku (u mnie owoce leśne)
- dowolne owoce do dekoracji (u mnie jagody i maliny)
WYKONANIE
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Formę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia podwijając boki do góry, aż poza formę.
Do miski wsypać cukier, cukier waniliowy, proszek budyniowy i kaszę mannę, dodać twaróg, masło, skórkę startą z cytryny i żółtka, po czym całość zmiksować. W osobnej misce ubić białka ze szczyptą soli. Ubite białka dodać do masy serowej i wymieszać delikatnie szpatułką. Całość przelać do formy, wyrównać wierzch i włożyć do piekarnika. Piec 55 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, ale go nie otwierać przez kolejne 15-20 minut. Po tym czasie lekko uchylić drzwi piekarnika i tak studzić sernik przez kolejną godzinę. Ostudzony sernik włożyć do lodówki. Gdy odpowiednio stężeje, zdjąć obręcz z formy i wyciągnąć papier do pieczenia.
W garnuszku zagotować 150 ml wody, wyłączyć palnik, wsypać galaretkę i dobrze wymieszać, tak aby żelatyna się rozpuściła. Zostawić do ostudzenia. Zimną śmietanę ubić stopniowo dodając cukier waniliowy. Na koniec dodać lekko już tężejącą galaretkę i krótko zmiksować. Krem wyłożyć od razu na wierzchu sernika, równomiernie rozsmarować i włożyć do lodówki na około 2-3 godziny.
Sernik przed podaniem udekorować świeżymi owocami lub wcześniej udekorować mrożonymi, tak aby zdążyły się odmrozić. Sernik najlepiej smakuje schłodzony z lodówki.
Sernik przed podaniem udekorować świeżymi owocami lub wcześniej udekorować mrożonymi, tak aby zdążyły się odmrozić. Sernik najlepiej smakuje schłodzony z lodówki.
Super, wygląda bajecznie :)
OdpowiedzUsuńCudowny serniczek! Wygląda fantastycznie i bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuń