poniedziałek, 22 kwietnia 2019

Sernik z kremem i owocami


Sernik z kremem i owocami, to połączenie klasycznego pieczonego sernika z dodatkiem w postaci kremu na bazie śmietany z galaretką, udekorowanego świeżymi lub mrożonymi owocami. U mnie całość w wersji z owocami leśnymi (wykorzystałam mrożone jagody i maliny).Całość ładnie się prezentuje i wybornie smakuje.




SKŁADNIKI
  • 1 kg sera twarogowego z wiaderka
  • 125 g masła
  • 180 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 40 g kaszy manny
  • skórka starta z 2 cytryn
  • 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 500 g śmietany 36%
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 galaretka o dowolnym smaku (u mnie owoce leśne)
  • dowolne owoce do dekoracji (u mnie jagody i maliny)



WYKONANIE


Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Formę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia podwijając boki do góry, aż poza formę. 

Do miski wsypać cukier, cukier waniliowy, proszek budyniowy i kaszę mannę, dodać twaróg, masło, skórkę startą z cytryny i żółtka, po czym całość zmiksować. W osobnej misce ubić białka ze szczyptą soli. Ubite białka dodać do masy serowej i wymieszać delikatnie szpatułką. Całość przelać do formy, wyrównać wierzch i włożyć do piekarnika. Piec 55 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, ale go nie otwierać przez kolejne 15-20 minut. Po tym czasie lekko uchylić drzwi piekarnika i tak studzić sernik przez kolejną godzinę. Ostudzony sernik włożyć do lodówki. Gdy odpowiednio stężeje, zdjąć obręcz z formy i wyciągnąć papier do pieczenia.

W garnuszku zagotować 150 ml wody, wyłączyć palnik, wsypać galaretkę i dobrze wymieszać, tak aby żelatyna się rozpuściła. Zostawić do ostudzenia. Zimną śmietanę ubić stopniowo dodając cukier waniliowy. Na koniec dodać lekko już tężejącą galaretkę i krótko zmiksować. Krem wyłożyć od razu na wierzchu sernika, równomiernie rozsmarować i włożyć do lodówki na około 2-3 godziny.

Sernik przed podaniem udekorować świeżymi owocami lub wcześniej udekorować mrożonymi, tak aby zdążyły się odmrozić. Sernik najlepiej smakuje schłodzony z lodówki.




2 komentarze: