poniedziałek, 8 stycznia 2018

Ciasto kokosowo - budyniowe


Bardzo smaczne ciasto, w którym masa kokosowa nie wysycha, tylko jest cały czas idealna. To wszystko dzięki połączeniu masy kokosowej z kremem budyniowym. Takie ciasto piekłam do pracy, więc zdjęcia robiłam niestety przy sztucznym oświetleniu wieczorem.



SKŁADNIKI

Na biszkopt:

  • 6 jajek
  • szczypta soli
  • 200 g cukru
  • 110 g mąki pszennej tortowej
  • 30 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki wody
Na masę kokosową:

  • 500 ml mleka 3,5 %
  • 200 g kokosu
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
  • 50 ml wódki
Na krem budyniowy:

  • 400 ml mleka 3,5 %
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem
  • 60 g cukru pudru
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
Na polewę czekoladową:

  • 1 gorzka czekolada
  • 100 ml śmietany 30% lub 36%
Na dekorację:

  • 250 g śmietany 36%
  • 1 łyżka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 śmietan-fix
  • 1/2 łyżeczki żelatyny
  • opcjonalnie 20 srebrnych perełek
Dodatkowo:
  • 200 g dżemu truskawkowego

WYKONANIE

Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Dno blaszki o wymiarach 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Do ubitych jajek przesiać przez sitko połowę składników sypkich, wymieszać dodać pozostałe i ponownie wymieszać. Na koniec wlać wodę, wymieszać i przelać ciasto do formy wyrównując wierzch. Włożyć do piekarnika i piec 30 minut. Wyciągnąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia. Ostudzony biszkopt przekroić na dwa równe placki.

Masa kokosowa: Mleko zagotować, dodać kokos, cukier waniliowy i podgrzewać mieszając kilka minut. Następnie wyłączyć palnik i zostawić do ostudzenia. Ostudzony kokos dobrze odsączyć z nadmiaru mleka (odsączone mleko zostawić), po czym dodać wódkę i wymieszać.

Krem budyniowy: Do odsączonego z kokosu mleka dolać tyle by razem było go 400 ml. Następnie przygotować budyń według instrukcji na opakowaniu i zostawić go do ostudzenia, mieszając od czasu do czasu, tak aby nie powstał kożuch. Masło zmiksować z cukrem pudrem do powstania puszystego kremu. Następnie dodawać partiami ostudzony budyń, każdorazowo miksując do połączenia składników. 

Do kremu budyniowego dodać połowę kokosu i zmiksować, następnie dodać pozostały kokos i ponownie zmiksować. Dolny biszkopt posmarować dżemem truskawkowym, po czym wyłożyć na nim równomiernie krem kokosowo-budyniowy. Nałożyć górny biszkopt.

Polewa: Śmietanę zagotować, dodać połamaną gorzką czekoladę i dobrze wymieszać lekko podgrzewając, aż powstanie jednolita polewa. Lekko gęstniejącą już polewę rozsmarować równomiernie na wierzchu ciasta.

Dekoracja: Żelatynę zalać odrobiną wody i zostawić do napęcznienia. 50 g śmietany zagotować, wyłączyć palnik i dodać żelatynę. Dobrze wymieszać do rozpuszczenia żelatyny i zostawić do ostudzenia. Pozostałą zimną śmietanę ubić dodając stopniowo cukier i cukier waniliowy. Na koniec dodać śmietan-fix, ostudzoną śmietanę z żelatyną i ponownie krótko zmiksować. Śmietanę włożyć do szprycy dekoracyjnej i wycisnąć na środku każdego kawałka ciasta. Na śmietanie umieścić perełkę dekoracyjną. Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Uwagi: Ciasto najlepiej pokroić dopiero po kilku godzinach w lodówce lub na następny dzień. Aby udekorować je śmietaną w odpowiednich miejscach wystarczy zaznaczyć sobie nożem na czekoladzie jak ciasto będzie pokrojone.