Bardzo smaczne ciasto, w którym masa kokosowa nie wysycha, tylko jest cały czas idealna. To wszystko dzięki połączeniu masy kokosowej z kremem budyniowym. Takie ciasto piekłam do pracy, więc zdjęcia robiłam niestety przy sztucznym oświetleniu wieczorem.
SKŁADNIKI
Na biszkopt:
- 6 jajek
- szczypta soli
- 200 g cukru
- 110 g mąki pszennej tortowej
- 30 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki wody
- 500 ml mleka 3,5 %
- 200 g kokosu
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
- 50 ml wódki
- 400 ml mleka 3,5 %
- 1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem
- 60 g cukru pudru
- 200 g masła w temperaturze pokojowej
- 1 gorzka czekolada
- 100 ml śmietany 30% lub 36%
- 250 g śmietany 36%
- 1 łyżka cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 śmietan-fix
- 1/2 łyżeczki żelatyny
- opcjonalnie 20 srebrnych perełek
- 200 g dżemu truskawkowego
WYKONANIE
Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Dno blaszki o wymiarach 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Do ubitych jajek przesiać przez sitko połowę składników sypkich, wymieszać dodać pozostałe i ponownie wymieszać. Na koniec wlać wodę, wymieszać i przelać ciasto do formy wyrównując wierzch. Włożyć do piekarnika i piec 30 minut. Wyciągnąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia. Ostudzony biszkopt przekroić na dwa równe placki.
Masa kokosowa: Mleko zagotować, dodać kokos, cukier waniliowy i podgrzewać mieszając kilka minut. Następnie wyłączyć palnik i zostawić do ostudzenia. Ostudzony kokos dobrze odsączyć z nadmiaru mleka (odsączone mleko zostawić), po czym dodać wódkę i wymieszać.
Krem budyniowy: Do odsączonego z kokosu mleka dolać tyle by razem było go 400 ml. Następnie przygotować budyń według instrukcji na opakowaniu i zostawić go do ostudzenia, mieszając od czasu do czasu, tak aby nie powstał kożuch. Masło zmiksować z cukrem pudrem do powstania puszystego kremu. Następnie dodawać partiami ostudzony budyń, każdorazowo miksując do połączenia składników.
Do kremu budyniowego dodać połowę kokosu i zmiksować, następnie dodać pozostały kokos i ponownie zmiksować. Dolny biszkopt posmarować dżemem truskawkowym, po czym wyłożyć na nim równomiernie krem kokosowo-budyniowy. Nałożyć górny biszkopt.
Polewa: Śmietanę zagotować, dodać połamaną gorzką czekoladę i dobrze wymieszać lekko podgrzewając, aż powstanie jednolita polewa. Lekko gęstniejącą już polewę rozsmarować równomiernie na wierzchu ciasta.
Dekoracja: Żelatynę zalać odrobiną wody i zostawić do napęcznienia. 50 g śmietany zagotować, wyłączyć palnik i dodać żelatynę. Dobrze wymieszać do rozpuszczenia żelatyny i zostawić do ostudzenia. Pozostałą zimną śmietanę ubić dodając stopniowo cukier i cukier waniliowy. Na koniec dodać śmietan-fix, ostudzoną śmietanę z żelatyną i ponownie krótko zmiksować. Śmietanę włożyć do szprycy dekoracyjnej i wycisnąć na środku każdego kawałka ciasta. Na śmietanie umieścić perełkę dekoracyjną. Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz