piątek, 22 kwietnia 2016

Babeczki ryżowe z frużeliną jeżynową


Pyszne babeczki z mąki ryżowej. Moje w wersji z frużeliną jeżynową, ale można zrobić je z powodzeniem z malinami, wiśniami lub jeszcze innymi owocami. Przepis na spód ryżowy pochodzi z książki Moniki Mrozowskiej "Słodkie i zdrowe, czyli desery, które możesz jeść codziennie".

Z podanych poniżej składników wychodzą 4 babeczki pieczone w miseczkach do zapiekania.

SKŁADNIKI

Na babeczki

  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 90 ml wody
  • 1 łyżka syropu daktylowego
  • 2 łyżki masła
  • 120 g mąki ryżowej
  • dodatkowo masło do wysmarowania foremek
Na frużelinę jeżynową

  • 130 g jeżyn
  • 50 ml wody
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej


WYKONANIE

Babeczki: Do miseczki dodać drożdże, cukier, wlać wodę i wymieszać. Masło rozpuścić w garnuszku i zostawić do ostudzenia. Do drożdży dodać syrop daktylowy i masło. Wymieszać i zostawić na 30-40 minut (jeżeli z masła zrobi się na powierzchni skorupka, to ją rozkruszyć). Po tym czasie dodać mąkę ryżową, dobrze wymieszać i zostawić na 5-10 minut.

Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C, żaroodporne miseczki wysmarować masłem. Do każdej miseczki (u mnie były to 4) nałożyć ciasta ryżowego mniej więcej do połowy wysokości. Zostawić na 2 minuty, po czym włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25-30 minut, aż babeczki się przyrumienią. 

Frużelina jeżynowa: Jeżyny wrzucić do garnuszka, wlać wodę, dodać cukier i zagotować delikatnie mieszając. Wyłączyć palnik, do szklanki przelać nieco soku, lekko ostudzić, po czym dodać mąkę ziemniaczaną i dobrze wymieszać, żeby nie było grudek. Tak przygotowany sok wlać z powrotem do jeżyn i włączyć palnik. Mieszać do momentu, aż masa zgęstnieje (będzie miała formę kisielu). Wyłączyć palnik i gotową frużeliną jeżynową udekorować babeczki wyjęte z miseczek.

Uwagi: Autorka przepisu na spód ryżowy pisze, że środek babeczek często opada, co spowodowane jest tym, że mąka ryżowa nie zawiera glutenu. Jeżeli chodzi o moje babeczki, to po przygotowaniu ich w taki sposób, jak napisałam w przepisie, żadna mi się nie zapadła.


Upieczone babeczki ryżowe.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz