Czekoladowe babeczki zawsze sprawdzą się dla najmłodszych. Mój syn je wręcz ubóstwia ;-) Żeby wyglądały ciekawiej postanowiłam nadać im zabawny wygląd i tak też powstały czekoladowe babeczki jeże. Udekorujcie je z dziećmi, a zobaczycie jaka to świetna zabawa.
SKŁADNIKI
- 2 jajka
 - szczypta soli
 - 100 g cukru
 - 1 opakowanie cukru waniliowego
 - 100 g masła
 - 200 ml mleka 3,5%
 - 200 g mąki pszennej tortowej
 - 30 g kakao
 - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
 - 1/2 łyżeczki sody
 - 2 łyżki mleka w proszku
 - 100 g mlecznej czekolady
 
- migdały słupki
 - białe perełki cukiernicze
 - czerwone draże czekoladowe
 
WYKONANIE
Jajka i mleko powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Formę do babeczek wypełnić papierowymi lub silikonowymi papilotkami. Czekoladę posiekać nożem na mniejsze kawałki. Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. 
Do miski wbić jajka, dodać szczyptę soli, cukier i cukier waniliowy, po czym ubić na jasną i puszystą piankę. Następnie wlać masło i mleko. W osobnej misce wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i mleko w proszku. Wsypać powoli składniki sypkie do masy mokrej miksując. Na koniec wsypać kawałki czekolady i wymieszać łyżką. Gotowe ciasto nakładać do 3/4 wysokości papilotek, włożyć do piekarnika i piec około 25 minut. Upieczone babeczki wyciągnąć z blaszki i zostawić do ostudzenia. 
W każdą babeczkę powbijać słupki migdałów tworząc kolce. Każdą babeczkę udekorować również dwiema perełkami cukierniczymi, które będą oczami. Najlepiej przykleić je maczając w lukrze, ale nada się również jogurt naturalny. Draże czekoladowe o kolorze czerwonym posiekać nożem tworząc małe kawałki i przyczepić również lukrem lub jogurtem.
Urocze i niezwykle smakowite babeczki <3 :)
OdpowiedzUsuń