Jeżeli siedzicie w domu ze swoimi dzieciaczkami, to polecam Wam upieczenie babeczek czekoladowych. To wspaniała zabawa, która wypełni czas Waszym pociechą. U mnie babeczki piekł mój trzyletni syn Piotr, zaś ja mu asystowałam ;-) Ile radości z tego było i jak smacznie wyszło sami zobaczcie na zdjęciach poniżej ;-)
SKŁADNIKI
- 2 jajka
 - szczypta soli
 - 100 g cukru
 - 1 opakowanie cukru waniliowego
 - 100 g masła
 - 200 ml mleka
 - 200 g mąki pszennej tortowej
 - 30 g kakao
 - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
 - 1/2 łyżeczki sody
 - 2 łyżki mleka w proszku (można pominąć)
 - 100 g mlecznej czekolady
 
WYKONANIE
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Formę do babeczek wypełnić papierowymi lub silikonowymi papilotkami. Czekoladę posiekać nożem na mniejsze kawałki. Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Jajka i mleko powinny być w temperaturze pokojowej.
Do miski wbić jajka, dodać szczyptę soli i ubijać stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Następnie wlać masło i mleko. W osobnej misce wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i mleko w proszku. Wsypać powoli składniki sypkie do masy mokrej miksując. Na koniec wsypać kawałki czekolady i wymieszać łyżką. Gotowe ciasto nakładać do 3/4 wysokości papilotek, włożyć do piekarnika i piec 25 minut. Upieczone babeczki wyciągnąć z blaszki i zostawić do ostudzenia. Podawać według uznania bez dodatków lub z wybranymi dodatkami np. posypane cukrem pudrem, ze śmietaną lub z kremem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz