sobota, 2 marca 2019

Pączki serowe z cytrusami


Te malutkie pączki są bardzo wciągające i trudno się od nich oderwać. Dzięki twarogowi i skórce z cytryn i pomarańczy, ich smak jest zupełnie inny, niż znanych Wam pączków. Wyraźnie czuć nutę cytrusów. Przygotowuje się je bardzo szybko i łatwo, więc polecam Wam ten przepis nie tylko na tłusty czwartek. 



SKŁADNIKI

  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 100 g cukru
  • 250 g twarogu
  • 400 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g masła
  • 1 łyżka wódki
  • 2 cytryny
  • 1 pomarańcza
  • cukier puder do dekoracji
  • 1 l oleju do smażenia


WYKONANIE

Cytryny i pomarańczę dobrze umyć i zetrzeć z nich skórkę na tarce o drobnych oczkach. Do miski wbić jajka, dodać sól, cukier i pognieciony widelcem twaróg, po czym zmiksować. Następnie dodać skórkę z cytrusów i ponownie krótko zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do miski. Wlać wódkę, dodać posiekane drobno zimne masło, po czym zagnieść jednolite ciasto (będzie ono lepkie). Ciasto włożyć do lodówki na minimum godzinę.

W szerokim garnku rozgrzać olej do temperatury około 170°C. Wyciągnąć z lodówki ciasto i lepić małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki układać na podsypanym mąką blacie. Aby ciasto nie kleiło się do rąk, posmarować je delikatnie olejem. Pączki wrzucać partiami (u mnie na trzy razy) do rozgrzanego oleju i smażyć mieszając od czasu do czasu. Pączki powinny być ciemnozłote. Czas smażenia, to około 7 minut. Gotowe pączki osuszyć z oleju i ostudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Uwagi: Pączki w trakcie smażenia początkowo opadają na dno, po czym wypływają. Wystarczy je przemieszać od czasu do czasu, aby upiekły się równomiernie. W trakcie ich lepienia można posmarować dłonie lekko olejem, ale nie należy przesadzać. Lepiej posmarować je co jakiś czas, niż natłuścić za bardzo, bo utrudni to Wam lepienie kulek. Pączki można również nadziać marmoladą, ale bez nadzienia są równie smaczne, co zawdzięczają skórce cytrusów. Do smażenia pączków wykorzystałam 2 litry oleju, które zostały mi ze smażenia pączków w tłusty czwartek.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz