poniedziałek, 21 maja 2018

Klopsy drobiowe ze szpinakiem i mozzarellą


U mnie te pyszne klopsy zagościły w zestawie z tłuczonymi ziemniakami i szparagami, ale będą do nich pasować też inne dodatki. Są pyszne i wbrew pozorom przygotowuje się je łatwo i szybko.



Na około 9 sztuk średniej wielkości klopsów (sycąca porcja dla 3 osób)

SKŁADNIKI

  • 530 g piersi z kurczaka
  • 400 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 kulka mozzarelli
  • 1 jajko
  • mąka pszenna typ 500 (np. Wrocławska)
  • tarta bułka
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie 
  • olej rzepakowy

WYKONANIE

Piersi z kurczaka umyć i zmielić w maszynce do mięsa. Zmielone mięso przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na patelni rozpuścić masło, dodać odmrożony szpinak, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, po czym smażyć mieszając od czasu do czasu, aż odparuje nadmiar wody (szpinak musi być gęsty). Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem. Mozzarellę dobrze odsączyć z zalewy, po czym pokroić w małą kostkę.

Nabierać kopiastą łyżkę mięsa, mięso spłaszczyć (najlepiej właśnie łyżką) na słoni, nałożyć łyżeczkę szpinaku i kawałek mozzarelli, po czym dobrze zalepić. Każdego klopsa obtoczyć dobrze w mące, następnie w rozbełtanym jajku i na koniec tartej bułce. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy i smażyć klopsy z wszystkich stron. Podawać od razu z wybranymi dodatkami.