Smak drożdżówek z budyniem kojarzy mi się z dzieciństwem, beztroską i pysznym smakiem. Jak się okazało mój dwuletni syn również drożdżówki uwielbia, a dzięki nabiałowi bez laktozy Mlekovita, możemy całą rodziną cieszyć się ich smakiem.
SKŁADNIKI
Ciasto drożdżowe:
- 250 ml mleka Wydojone bez laktozy 3,2 Mlekovita
- 30 g świeżych drożdży
- 500 g mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej)
- 70 g cukru
- 8 g soli
- 1 jajko
- 100 g masła Polskie bez laktozy Mlekovita
- 2 opakowania budyniu waniliowego z cukrem
- 800 ml mleka Wydojone bez laktozy 3,2 Mlekovita
- mąka ziemniaczana do posypania blaszek
- cukier puder do dekoracji
WYKONANIE
Do małej miski wlać ciepłe mleko, dodać pokruszone drożdże i wymieszać. Następnie dodać 100 g mąki, ponownie wymieszać i zostawić na 20 minut do powstania zaczynu.
Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Jajko roztrzepać. Do dużej miski wsypać pozostałą mąkę, cukier, sól, jajko i dodać zaczyn. Zagnieść krótko ciasto, po czym wlać masło nadal wyrabiając. Gdy masło się wchłonie, przełożyć ciasto na podsypany mąką blat kuchenny i wyrabiać przez około 7 minut. Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić na 1,5 godziny do pierwszego wyrastania.
W międzyczasie ugotować budyń według instrukcji na opakowaniu, wykorzystując jednak tylko 800 ml mleka. Ugotowany budyń zostawić do ostudzenia (aby nie powstał kożuch, to budyń przemieszać od czasu do czasu).
Wyrośnięte ciasto drożdżowe mocno uderzyć otwartą dłonią w celu jego odpowietrzenia. Ciasto krótko zagnieść, po czym podzielić na dwie równe części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40 x 25 cm. Następnie prostokąt podzielić nożem na 4 części. U podstawy każdej z nich nałożyć budyń, zawinąć tworząc sakiewkę z budyniem, następnie pozostałe ciasto naciąć 4 razy i owinąć nim sakiewkę (patrz ostatnie zdjęcie). Tak przygotowane drożdżówki ułożyć w dużych odstępach na dwóch blaszkach z wyposażenia piekarnika posypanych mąką ziemniaczaną. Drożdżówki przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do ponownego wyrastania na 30 minut.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C, po czym włożyć do niego drożdżówki. Piekarnik zaparować poprzez spryskanie go przez uchylone drzwiczki piekarnika wodą (np. spryskiwaczem do kwiatów). Drożdżówki piec około 20 minut. Po 10 minutach na drożdżówkach położyć papier do pieczenia, co zapobiegnie ich przypaleniu od góry. Upieczone drożdżówki przełożyć na kratkę i zostawić do ostudzenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz