środa, 10 czerwca 2015

Sałatka z wędzonym kurczakiem


Miks sałat, wędzony kurczak i sos czosnkowy, do tego ciepłe bagietki. Połączenie, któremu trudno się oprzeć. Początkowo miałam obawy, czy najem się (u mnie danie to było na obiad). Jak się okazało niepotrzebnie, bo wbrew pozorom danie to jest bardzo sycące.
Sam pomysł na sałatkę z wędzonym kurczakiem pojawił się po przeczytaniu książki "Sekta" Graham'a Masterton'a.

"Sidney zabrał ich do Richmond Inn. Był to nieduży kolonialny budynek z przytulnym wnętrzem, ze stolikami przykrytymi czerwonymi obrusami i wabikami na kaczki nad kominkiem. Usiedli na werandzie wychodzącej na mały ogródek. Conor zamówił szynkę z groszkiem, a Eleanor wybrała sałatkę z wędzonego kurczaka."
Graham Masterton "Sekta", str. 115


Miks sałat możecie zmieniać wedle upodobań. Poniżej w przepisie piszę jakich ja użyłam.

Porcja na 3-4 osoby.

SKŁADNIKI
  • 2 wędzone udka z kurczaka
  • 1 mała sałata lodowa
  • 1 mała sałata masłowa
  • kilka liści szpinaku
  • duża garść liści rukoli
  • 360 g jogurtu naturalnego
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz
  • bagietki


WYKONANIE

Sałatę masłową i lodową umyć, porwać na mniejsze kawałki. Przełożyć do miski. Mniejsze liście rukoli i szpinaku wrzucić w całości, większe porwać. Kompletny miks sałat wymieszać.
Do garnuszka wlać jogurt naturalny, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, łyżeczkę ziół prowansalskich, sól i pieprz. Wymieszać.
Udka z kurczaka obrać z mięsa. Samo mięso nieco rozdrobnić na mniejsze kawałki, a następnie dodać do sałatki.
W międzyczasie podgrzać bagietki (najlepiej smakowe z ziołami lub czosnkiem, można też zrobić własne).
Do sałatki wlać dip czosnkowy i wymieszać. Podawać od razu z ciepłymi bagietkami.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz