niedziela, 2 kwietnia 2023

Babeczki waniliowe


Miałam takie małe wyzwanie. Syn chciał abym upiekła mu w niedzielny poranek babeczki waniliowe. Zazwyczaj wykorzystuję do ich przygotowania kwaśną śmietanę lub jogurt naturalny. Nie mając jednak wymienionych składników, wykorzystałam maślankę. Wyszły przepyszne! Polecam do Wielkanocnego koszyka. 


Na 12 babeczek.


SKŁADNIKI

  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 100 g cukru
  • 250 ml maślanki
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody



WYKONANIE


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Formę do babeczek wypełnić papierowymi/silikonowymi foremkami.


Do miski wbić jajka, dodać cukier, cukier waniliowy, esencję waniliową, maślankę i olej rzepakowy. Mąkę tortową wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą, po czym wsypać do składników mokrych i całość dobrze zmiksować. 


Przygotowane ciasto nakładać do 3/4 wysokości papilotek. Następnie włożyć do piekarnika i piec 30 minut. Po tym czasie formę wyciągnąć, zostawić na 5 minut do ostudzenia i wyciągnąć babeczki z wgłębień. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz