poniedziałek, 25 października 2021

Małe babeczki waniliowo-kakaowe


Małe babeczki są pyszne i ładnie się prezentują. Do ich upieczenia możecie wykorzystać dowolne foremki silikonowe (w przypadku bardzo małych czas pieczenia należy skrócić). Generalnie wolę piec dużą babkę, ale syn zdecydowanie je oczami i lubi jak mu pieczę małe babeczki w różnych kształtach. Wykorzystałam w tym celu silikonowe formy domki i kwiaty. Babeczki dało się wyciągnąć bez problemu i żadna się nie uszkodziła. W przypadku kwiatów, wyrośnięty czubek z drugiej strony wyglądał jak gałązka. W domkach, aby stały czubek trzeba ściąć. 




SKŁADNIKI

  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 180 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 200 g masła
  • 100 ml mleka 3,2%
  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 10 g kakao
  • cukier puder do dekoracji



WYKONANIE


Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Pozostałe składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Foremki ułożyć na kratce z piekarnika.


Jajka wbić do miski, dodać sól i ubijać stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Do ubitych jajek wlać masło, dodać esencję waniliową, 30 ml mleka, mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Zmiksować do połączenia składników. Połowę ciasta przelać do osobnej miski i dodać do niego kakao i pozostałe 70 ml mleka. Zmiksować. Do foremek nakładać najpierw jasne ciasto, a na wierzch ciemne (nie za wysoko, bo ciasto urośnie). Ciasto w każdej foremce lekko pomieszać widelcem, po czym włożyć do piekarnika. Piec 30 minut (w przypadku małych foremek 25 minut). Upieczone babeczki wyciągnąć z piekarnika, odczekać 3 minuty i wyciągnąć z foremek. Studzić na kratce. Przed podaniem posypać przez sitko cukrem pudrem lub udekorować wedle uznania.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz